У 2022 році зафіксували 254 повідомлення про порушення мовного закону в медіа

У 2022 році зафіксували 254 повідомлення про порушення мовного закону в медіа

1 Травня 2023
1268
1 Травня 2023
18:59

У 2022 році зафіксували 254 повідомлення про порушення мовного закону в медіа

1268
Звернення стосовно ЗМІ становлять майже 9% від загальної кількості повідомлень про порушення вимог мовного закону в Україні.
У 2022 році зафіксували 254 повідомлення про порушення мовного закону в медіа
У 2022 році зафіксували 254 повідомлення про порушення мовного закону в медіа

За минулий рік секретаріат мовного омбудсмана отримав 254 звернення громадян щодо порушення мовного закону в ЗМІ. Про це йдеться в річному звіті про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у 2022 році.

Зокрема, 64 звернення громадян стосувалися порушень у сфері телебачення та радіомовлення, що становить 2,2% від загальної кількості повідомлень. Зазначимо, що у 2021 році таких звернень було 171 (4,8%).

«Зменшення кількості повідомлень може бути пов'язано зі зміною програмної концепції провідних мовників, які вилучили розважальний контент, а саме учасникам таких передач було притаманно спілкуватися мовами іншими, ніж державна. Також варто враховувати, що у 2021 році набрала чинності частина шоста статті 23 Закону, яка визначає вимоги до мови демонстрування фільмів. Традиційно цей процес супроводжується значним інтересом з боку громадян, які пильно стежать за дотримання нових мовних норм, що, відповідно, збільшує кількість звернень», — говориться у звіті. 

Окрім цього, у сфері діяльності онлайн-медіа надійшло 147 повідомлень стосовно недотримання ними вимог Закону, що становить 5% від загальної кількості звернень. Щодо сфери друкованих ЗМІ, то таких звернень було 43 (1,5%).

Протягом 2022 року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розглянув одну справу про адміністративне правопорушення у сфері медіа та встановив факт порушення за ч.6 статті 27 Закону керівником ТОВ «Голос Ю.А.». Окрім цього, омбудсман встановив факт порушення за ч.6 статті 23 Закону ТОВ «Квартал ТВ».  

Водночас у звіті наголосили, що державна мова «зміцнила свої позиції та відіграла значну роль в інформаційній війні».

«Мова поширення новин стала важливим фактором довіри до джерела та їх змісту, засобом формування і захисту власного українського медіапростору, стійкого до впливу російської пропаганди та інформаційно-психологічних спецоперацій ворога», — йдеться в документі. 

З повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, у квітні уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у звіті за перший квартал 2023 року повідомив, що секретаріат омбудсмана отримав 880 звернень про порушення закону про мову. За його словами, найбільша кількість звернень стосувалася відсутності української версії сайтів та інтернет-магазинів.

У 2021 році мовний омбудсман отримав 3574 звернення про порушення мовного закону. 

16 липня 2021 року в Україні набули чинності чергові норми мовного закону, що передбачають збільшення присутності української мови в публічному просторі.  Норми стосуються сфери культури й розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

Також із 16 січня 2022-го всі друковані видання мають виходити українською. Вони можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж державною. Також у місцях продажу друкованих ЗМІ не менше 50% назв мають бути українською.

Ілюстрація: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Читайте також
05.01.2023 10:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 476
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду