Медійники звернуться до Умєрова через проблеми з доступом журналістів до фронту

Медійники звернуться до Умєрова через проблеми з доступом журналістів до фронту

13 Жовтня 2023
1093
13 Жовтня 2023
19:08

Медійники звернуться до Умєрова через проблеми з доступом журналістів до фронту

1093
Звернення ініціює ІМІ, аби розв’язати низку комунікаційних проблем, які існують між військовими та журналістами.
Медійники звернуться до Умєрова через проблеми з доступом журналістів до фронту
Медійники звернуться до Умєрова через проблеми з доступом журналістів до фронту

Інститут масової інформації (ІМІ) ініціює відкрите звернення до нового міністра оборони України Рустема Умєрова та запросить його до обговорення комунікаційних суперечностей, що існують між військовими та медійниками, як, наприклад, проблеми з доступом журналістів до фронту. Про це повідомила директорка ІМІ Оксана Романюк під час круглого столу «Проблеми акредитації та доступ журналістів до фронту» на конференції National Media Talk-2023 13 жовтня.

Оксана Романюк

«Ми плануємо ініціювати зустріч медіаспільноти із новим міністром оборони Умєровим і представити перелік питань, які потребують вирішення. Вони не були ніяким чином вирішені, на жаль, досі. Одним із таких питань є приведення наказу №73 у відповідність до норм закону «Про медіа». Я нагадаю, що онлайн-медіа прирівнюються до медіа і це також має бути відображено, наприклад, в механізмі акредитації журналістів», — сказала Оксана Романюк.

Як пояснила вона, йдеться не лише про систематичні проблеми з доступом журналістів до фронту, а й про цілу низку комунікаційних суперечностей, які не дозволяють українським медійникам якісно висвітлювати перебіг війни в Україні. 

«Ми хочемо запустити системну співпрацю військових із журналістами для того, щоб ми не програвали в інформаційній війні, — підкреслила Оксана Романюк. — Ніколи пресслужби не замінять журналістів, ніколи! Це — дуже важливий для України ресурс і його треба залучати для нашої перемоги».

Присутні на дискусії воєнні кореспонденти розповіли про проблеми з доступом до інформації, яка не становить військової таємниці, та до фронту зокрема. «Детектор медіа» був на цій дискусії і найближчим часом опублікує більш розгорнутий матеріал на цю тему.

Мар'ян Кушнір (Радіо Свобода), Іван Антипенко (ҐРУНТ), Євген Воробйов (Платформа прав людини)

Відтак ІМІ та медіаспільнота хочуть обговорити із міністром оборони спрощення доступу до фронту медійників з підвищенням відповідальності. Медійники наголосили, що журналісти братимуть на себе безпекові ризики і готові нести за це відповідальність. Крім того, з міністром хочуть обговорити питання визначення осіб, відповідальних за роботу з медіа, та порушити питання координації між різними відомствами, які нині перекидають відповідальність за ці питання одне одному по колу.

На фото: обговорення проблем акредитації та доступу журналістів до фронту під час конференції National Media Talk

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1093
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юлія
196 дн. тому
Очікуйте матеріал на цю тему. Там буде детальніше про ці проблеми з доступом журналістів до фронту.
Йой
196 дн. тому
Тепер зрозуміло, чому кореспондентів Суспільного нема на передовій. Їх просто клята бюрократія туди не пускає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду