ООН спростувала дезінформацію Росії щодо причин теракту в Оленівці: удар було завдано не ракетою  HIMARS

ООН спростувала дезінформацію Росії щодо причин теракту в Оленівці: удар було завдано не ракетою HIMARS

25 Липня 2023
1773
25 Липня 2023
23:00

ООН спростувала дезінформацію Росії щодо причин теракту в Оленівці: удар було завдано не ракетою HIMARS

1773
В організації повідомили, що було проведено численні інтерв'ю з українськими воїнами, які пережили теракт в Оленівці, і детально проаналізували наявні додаткові дані.
ООН спростувала дезінформацію Росії щодо причин теракту в Оленівці: удар було завдано не ракетою  HIMARS
ООН спростувала дезінформацію Росії щодо причин теракту в Оленівці: удар було завдано не ракетою  HIMARS

Організація Об’єднаних Націй опублікувала звіт, у якому визнала, що ракетного удару по колонії в Оленівці було завдано не ракетою HIMARS, повідомляє офіційний сайт організації.

В ООН зазначили, що було проведено численні інтерв'ю з українськими воїнами, які пережили теракт в Оленівці, і детально проаналізували наявні додаткові дані.

«Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез'ясованими, доступна інформація та наш аналіз дозволяють зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS», — йдеться у звіті.

Повідомляється, що на даному етапі неможливо встановити ні конкретне джерело вибуху, ні точний напрямок, звідки міг бути постріл зі зброї.

В організації також заявили, що Москва не задовольнила запити на доступ до тих територій України, які перебувають під тимчасовою окупацією РФ, і не надала задовільних гарантій безпеки для відвідування місця теракту.

«Військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом. Смерть або серйозні поранення військовополонених мають супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням з боку держави, яка тримає в полоні. Будь-яка підозра у злочинній поведінці повинна бути оперативно, ретельно, незалежно, неупереджено та прозоро розслідувана, а винні притягнуті до відповідальності», — наголосив голова Управління ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

За його словами, «військовополонені, які отримали поранення або загинули в Оленівці, та члени їхніх сімей заслуговують на те, щоб правда була відома, а винні в порушеннях міжнародного права понесли відповідальність».

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року під час вибуху на території колишньої виправної колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області було знищено будівлю, де утримували українських військовополонених. Внаслідок теракту загинуло 53 українських військових, поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних також були захисники «Азовсталі».

29 липня 2022 року Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні в цій трагедії. «Таким чином, навіть бойовики т. зв. "днр" не вірять у брехню російської пропаганди про те, що «обстріл» виправної установи в Оленівці здійснила Україна», — зазначили у відомстві. У СБУ також повідомили, що в розпорядженні спецслужб «таких аудіоперехоплень є декілька — усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба уже відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни)».

11 жовтня 2022 року на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду