В Ужгороді перевірять, якою мовою виконані вуличні вивіски та реклама

В Ужгороді перевірять, якою мовою виконані вуличні вивіски та реклама

21 Вересня 2023
2489
21 Вересня 2023
11:51

В Ужгороді перевірять, якою мовою виконані вуличні вивіски та реклама

2489
Тарас Кремінь: Усі вивіски та таблички, виконані лише недержавною мовою, мають бути демонтовані.
В Ужгороді перевірять, якою мовою виконані вуличні вивіски та реклама
В Ужгороді перевірять, якою мовою виконані вуличні вивіски та реклама

В Ужгороді розпочали перевірку вивісок у центральній частині міста на відповідність закону про державну мову. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, після звернення якого й почали перевірку.

За словами Кременя, вивіски, таблички, інші носії інформації для загального ознайомлення, а також зовнішня реклама, виконані лише недержавною мовою, мають бути демонтовані. Він наголосив, що дотримання закону про державну мову в населених пунктах є прямим обов’язком місцевої влади.

Раніше Кремінь звернувся до керівництва Ужгородської міської ради з вимогою усунути відповідні порушення на території міста. Тоді управління містобудування та архітектури спільно з управлінням муніципальної варти під час перевірки розміщених вивісок на фасадах будівель (на набережній Незалежності та вулиці Корзо) склали два адміністративні протоколи, один припис та оголосили одне усне попередження. 

«У разі невиконання вимог про усунення невідповідностей у визначений термін буде підготовлений відповідний проєкт рішення виконкому про їх демонтаж», — ідеться в листі Ужгородської міської ради.

Мовний омбудсман нагадав, що в травні цього року в Ужгороді затвердили Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Ужгородської міської територіальної громади на 2023–2025 роки. Загальний обсяг фінансування програми з міського бюджету становить 4 067 тисяч гривень, з яких 1 289 тисяч передбачено вже на 2023 рік.

Нагадаємо, відповідно до статті 28 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», інформація для загального ознайомлення — оголошення, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи тощо, що використовуються для публічного інформування про товари, роботи, послуги, суб’єкти господарювання, посадових, службових осіб або органів влади та самоврядування — подається державною мовою з можливістю за потреби дублювання іншими мовами.

Нагадаємо, раніше Тарас Кремінь закликав МОН посилити контроль за дотриманням мовного законодавства в українських коледжах та університетах.

Протягом першого півріччя 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло вдвічі більше звернень громадян про порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ніж за аналогічний період минулого року. За 6 місяців 2023 року надійшло 2020 звернень, тоді як за 6 місяців 2022 року — 962 звернення.

У серпні виявили порушення вимог законодавства про державну мову з боку міського голови та одної з депутаток Болградської міської ради на Одещині.

Фото: вулиця Корзо в Ужгороді / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2489
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду