Верховна Рада ухвалила правки до закону про нацменшини

Верховна Рада ухвалила правки до закону про нацменшини

21 Вересня 2023
1790
21 Вересня 2023
13:45

Верховна Рада ухвалила правки до закону про нацменшини

1790
Оновлений закон дає більш інклюзивне визначення нацменшин, дозволяє використання їхніх мов у рекламі, публічних заходах чи при наданні допомоги та уточнює критерії використання їхніх мов у місцях їхнього компактного проживання.
Верховна Рада ухвалила правки до закону про нацменшини
Верховна Рада ухвалила правки до закону про нацменшини

Верховна Рада в другому читанні прийняла законопроєкт про зміни до Закону «Про національні меншини (спільноти) України». Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

За відповідний законопроєкт №9610 проголосували 318 народних депутатів.

Законопроєкт враховує деякі рекомендації Венеційської комісії. Зокрема, документ закріплює оновлене визначення «національні меншини (спільноти)», що базується на основі інклюзивного підходу та відповідної Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року.

Законопроєкт уточнює критерії, на основі яких розроблятимуть методологію використання мов національних меншин у населених пунктах, де традиційно проживають їх представники чи становлять там значну частину населення.

Зміни також забезпечують можливість використання мов нацменшин у сфері реклами, під час здійснення публічних заходів, надання екстреної допомоги тощо, а також зобов’язують безоплатно надавати підручники школярам — представникам нацменшин.

У документі зазначається, що права і свободи нацменшин можуть бути обмежені відповідно до закону в інтересах національної безпеки, для забезпечення територіальної цілісності та громадського порядку, запобігання заворушенням чи злочинам, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод інших осіб, якщо таке обмеження є необхідним у демократичному суспільстві.

У пояснювальній записці законопроєкту №9610 метою називають вдосконалення законодавчого регулювання прав і свобод нацменшин, як це закріплено в положеннях Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин 1995 року та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року.

Нагадаємо, Закон «Про національні меншини (спільноти)» Верховна Рада ухвалила в грудні 2022 року, він набув чинності в березні 2023-го. Цей закон — серед семи рекомендацій Єврокомісії, які Україна має виконати для подальшого руху до ЄС. Україна не зверталася по такий висновок перед ухваленням закону в грудні 2022 року, хоча й використала попередні висновки.

У травні 2023-го уряд схвалив концепцію програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року, яка має забезпечити імплементацію відповідного закону та спрямована на виконання рекомендації Єврокомісії. 

У червні 2023-го Венеційська комісія розкритикувала український закон про нацменшини та рекомендувала переглянути низку положень, які стосуються використання мов меншин.

Зокрема, Венеційська комісія закликала поширити право на проведення заходів мовами меншини на всіх людей, вилучити зобов’язання забезпечувати їх український переклад «або принаймні переглянути його у світлі принципу пропорційності»; переглянути зобов’язання, пов’язані з виданням книг мовами нацменшин і книгарнями; уточнити питання перекладу «написів офіційних назв та інформації для загального ознайомлення мовою меншини»; та ухвалити методологію стосовно використання мов нацменшин в органах влади (нині закон передбачає, що її має розробити уряд).

Рекомендації стосуються перегляду права на доступ до ЗМІ мовами меншин шляхом скасування мовних квот у законі «Про медіа». Окремо Венеційська комісія просила вчергове відкласти переведення системи освіти на українську мову й продовжити перехідний період, переглянувши його у світлі попереднього висновку комісії.

Народний депутат Володимир В’ятрович назвав тоді висновок Венеційської комісії відверто упередженим та частково неадекватним. За його словами, поради дозволити вивіски без українськомовного варіанту взагалі жодного стосунку до захисту меншин не мають і є закликом до дискримінації українців у власній державі, а штучно протиставляючи захист державної мови правам меншин, Венеційська комісія рекомендує скасувати важливі норми, які захищають українську мову.

Фото пресслужби Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1790
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду