detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.09.2023 16:46
«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України
«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України
«Тексти»: Основними способами, як експонати потрапляли з України до Росії, було стихійне пограбування військами та організоване вилучення цінностей з поневолених територій до імперського центру.

Видання «Тексти» виявило в онлайн-колекціях Ермітажу та Державного історичного музею Росії 110 тисяч археологічних знахідок, які в різні часи були вивезені з території сучасної України до Росії. 

Як пишуть «Тексти», здебільшого ці пам’ятки вивозили до Росії до проголошення незалежності України, хоча є й винятки.

«Ми не шукали мистецьких творів, ікон і зброї, бо їх походження вкрай важко ідентифікувати. Пограбування під час нинішньої війни також не досліджували. Додатково лише розглянули російські трюки з приховування найцінніших об'єктів», — пишуть журналісти.

Видання застерігає, що більшість артефактів — це частини давньої кераміки, знарядь праці тощо. Проте серед них є і «справжні неоціненні коштовності з золота та дорогоцінних каменів».

Автори дослідили онлайн-каталоги двох ключових російських музеїв: Ермітажу й Історичного музею. В Ермітажі виявили 33,3 тисячі знахідок, що походять з території сучасної України, в Історичному музеї — 77,5 тисяч. Проте журналісти застерігають, що це далеко не всі скарби, вивезені з України. Адже в Ермітажі із 3 млн музейних предметів до онлайн-колекції потрапили лише 825 тисяч, а в Державному історичному музеї в онлайні є 2,2 млн експонатів з наявних близько 4,5 млн.

«Вивезені знахідки покликані продемонструвати не тільки міфічний зв’язок сучасної Росії з Руссю, а й глибоке історичне коріння росіян, які намагаються привласнити навіть прадавню історію України, епоху палеоліту, трипільську культуру, античну та скіфську добу», — йдеться в матеріалі.

Наприклад, у Третьяковській галереї в Москві перебуває Вишгородська ікона Божої матері, яку нині називають «Богоматерь Владимирская» і вважають основною православною реліквією Росії. Ікону в 1155 році під час нападу на Київ з напівзруйнованого Вишгорода вивіз володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський, син Юрія Долгорукого.

Як пишуть журналісти, два основні способи, якими українські експонати потрапляли з території України до Росії, було стихійне пограбування військами та організоване вилучення цінностей з поневолених територій до імперського центру. Іноді цінності вивозили з України до Росії приватні особи (продавали, забирали з собою при переїзді). 

«Сьогодні у світі до власників повертаються картини, викрадені нацистами у євреїв під час Голокосту. Обговорюють повернення цінних знахідок з найкращих музеїв Європи в музеї колонізованих колись Індії та країн Африки. Чи є шанси повернути в Україну скарби, які століттями вивозили на територію Росії до моменту проголошення Україною незалежності?» — пише видання.

Ілюстрації: «Тексти»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY