Досить лендлізити!

Досить лендлізити!

18 Вересня 2023
987
18 Вересня 2023
16:18

Досить лендлізити!

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
987
Як лендліз перетворився на фетиш.
Досить лендлізити!
Досить лендлізити!

Читаю, що колишній радник офісу президента вишиває десь у США й дістає американців лендлізом. Та ще й надсилає відповідні повідомлення для українців, мовляв, кляті американці не дають нам зброї по лендлізу.  Це той самий, який колись розповідав, що Путін напав на Україну через те, що у Конституції записаний курс на НАТО.

Не він перший  пустопорожній балакун і не він останній. Спекуляції навколо лендлізу почалися ледь не з перших днів після його ухвалення. Мені думається, що він перетворився на такий собі аналог Будапештського меморандуму. Політичні спекулянти доводили, що треба застосовувати меморандум — і тоді на Україну чекає перемога. Відповідно, опоненти теж гуртувалися з критикою. 

Та в ньому прописаний лише єдиний інструмент — скликання Ради безпеки ООН у випадку загрози ядерної атаки на Україну. Рада Безпеки ООН скликається без усяких Будапештських меморандумів. Нам це не дуже допомогло.

Ухвалений Конгресом закон про лендліз був підписаний президентом Джо Байденом 9 травня 2022 року. Стосовно передачі Україні зброї в ньому вживаються три терміни: loan — кредит, lease — лізинг, lend — позика або позичати. Всі вони передбачають фінансові зобов’язання з боку отримувача зброї.

Нині зброя передається Україні безплатно у форматі «Рамштайн». Наші західні союзники пішли іншим шляхом.

Критики незастосування лендлізу розповідають про те, що завдяки йому значно виросли б обсяги зброї, вона надавалася б значно швидше тощо. Та можна просто відкрити закон, який є дуже коротким, і переконатися, що там не сказано, скільки зброї надавати і в які терміни. Все залежить від волі президента або уповноваженої ним особи.

Зараз ситуація така сама. Все залежить від волі Білого Дому. Хоч лендліз, хоч «Рамштайн» — у цих рамках вирішує Байден. Його можна і, мабуть, треба критикувати за те, що зброя надається не в таких обсягах і темпах, як би нам цього хотілося. Але сам по собі лендліз ніяк цю процедуру не прискорив би. Як вирішить Байден — так і буде.

Мабуть, цю проблему перетворили на фетиш, який використовують для гуртування політичних союзників — якщо ти, умовно кажучи, проти Байдена, то ти за використання лендлізу, якщо ти за — то ти схвалюєш його дії без лендлізу. Але майже ніхто не розбирається у суті проблеми.

Раніше прихильники демократів писали чимало нісенітниць про Трампа, хоча він сам давав чимало підстав для критики, але далеко не завжди вона ґрунтувалася на фактах. Тепер вони помінялися місцями і прихильники республіканців  пишуть нісенітниці про Байдена. Зокрема, щодо лендлізу.

Я пам’ятаю, що ще до початку війни в 2014 році якийсь журналіст у Криму зробив імпровізоване опитування. Він запитував перехожих: «Куди краще Україні вступати — до НАТО чи до Північно-атлантичного альянсу?». Лише один студент сказав, що це одне і те саме. Решта була проти НАТО, але не проти Північно-атлантичного альянсу. Це був яскравий приклад того, що у суті справи ніхто не розбирався, а проблема НАТО була фетишем, який визначав приналежність до політичних сил.

З того часу нічого не змінилося. Лише неясно, для чого журналістам брати участь у політичних спекуляціях? А вони часто цим хибують. Це замість того, щоб відділяти зерна від полови.

Юрій Луканов, вільний журналіст

Головне фото: Президент США Джо Байден підписує закон про ленд-ліз для України, 9 травня 2022 року (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Читайте також
19.01.2024 16:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
906
28.12.2023 09:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
840
19.07.2023 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 733
28.05.2023 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 621
16.04.2023 10:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 938
23.02.2023 12:31
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 089
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду