Суд зобов’язав Миколаївську міськраду надати журналістці дані про зарплату міського голови

Суд зобов’язав Миколаївську міськраду надати журналістці дані про зарплату міського голови

13 Квітня 2023
1409
13 Квітня 2023
16:02

Суд зобов’язав Миколаївську міськраду надати журналістці дані про зарплату міського голови

1409
Міська рада відмовляла у наданні публічної інформації, посилаючись на воєнний стан та начебто втрату комп’ютерів. Суддя цього аргументу до уваги не взяв.
Суд зобов’язав Миколаївську міськраду надати журналістці дані про зарплату міського голови
Суд зобов’язав Миколаївську міськраду надати журналістці дані про зарплату міського голови

Окружний адміністративний суд Миколаєва зобов’язав Миколаївську міську раду надати журналістці Центру журналістських розслідувань NikCenter Оксані Орсач інформацію про заробітні плати, премії та інші доплати, які протягом 2022 року отримали міський голова Олександр Сєнкевич, його заступники та помічники, про що журналістка запитувала раніше

Відповідне рішення суд ухвалив 11 квітня, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

19 січня Оксана Орсач звернулась із запитом до Миколаївської міськради з проханням надати інформацію про зарплату керівництва міста, проте міська рада не надала даних, посилаючись на воєнний стан. 

Суд констатував, що інформація про заробітну плату посадових осіб місцевого самоврядування є публічною і доступ до неї не може бути обмежений. А сам по собі воєнний стан не може бути причиною для відмови чи відстрочення надання публічних даних.

За рішенням суду, міська рада «не конкретизувала, яким чином запровадження воєнного стану в Україні вплинуло на технічну неможливість надання запитуваної інформації».

Суд зобов’язав Миколаївську міськраду негайно надати журналістам запитувану інформацію.

Під час розгляду справи представник міськради намагався пояснити відтермінування в наданні публічної інформації втратою робочого комп’ютера, де нібито зберігалася відповідна інформація. Однак, за словами журналістки, суддя не взяв цей аргумент до уваги. Облік заробітної плати працівників міськради ведеться також у паперовому вигляді, а про зникнення документів не повідомлялось.

Журналістка Оксана Орсач у коментарі ІМІ повідомила, що видання готувало матеріал про те, як під час війни оплачувалася робота очільників виконавчого комітету та управлінь Миколаївської міськради, чи отримували вони премії та матеріальну допомогу.

«Однак наші численні запити проігнорували: як на місцях у департаментах, так і в самій міській раді. Смішно, що однією з “відмазок” не відповідати нам було те, що ми “надіслали запит на Миколаївську міську раду”, а не на “Виконавчий комітет Миколаївської міської ради”», — розповіла журналістка.

За її словами, відмова розкривати дані про зарплати в міськраді стала системною проблемою. Тож журналістка подала до суду, а для кейсу обрали саме запит про зарплати та премії міського голови, його заступників та помічників.

Журналістка зазначила, що наразі жодної реакції від міської ради на рішення суду не отримала. «Чекаємо, коли вони нададуть нам запитувані дані, ну або ж спробують подати апеляцію», — сказала Орсач.

«Сподіваємося, що ця справа допоможе й іншим журналістам отримувати доступ до публічної інформації, адже зараз побільшало випадків, коли посадовці просто користуються воєнним станом у країні, щоб не надавати відповіді на запити», — додала журналістка.

Відзначимо, відмову посадових осіб надавати медіа чи громадськості суспільно важливу інформацію опитані журналісти назвали одним з основних порушень свободи слова в Україні під час повномасштабної війни.

Низка українських громадських організацій і медіа вимагають від влади відкрити державні реєстри та поновити доступ до публічної інформації.

Фото: Миколаївська міська рада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1409
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду