detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
09.09.2023 11:30
ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»
ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»
Джерело видання Ynet в уряді Ізраїлю: «Угода була підписана в найгірший із можливих моментів, через день після того, як Путін виголосив промову, яка пропахла антисемітизмом. У той самий день, коли в Україні було вбито 20 мирних жителів. Перед розмовою Нетаньяху із Зеленським і за два тижні до інциденту в Умані. Тут немає жодного політичного рішення. Це просто нестача поміркованості».

Джерела в уряді Ізраїлю вважають нещодавно підписану угоду з Росією щодо співпраці в галузі кіно великою помилкою, яку допустило керівництво МЗС країни. Про це повідомило ізраїльське агентство Ynet, передає «Укрінформ».

Урядові джерела видання зазначили, що робота над угодою тривала 15 років, і кілька місяців тому було досягнуто домовленості про її підписання. «Ніхто не думав, що це проблематично, вони ставилися до цього як до чогось суперрутинного. Вони не врахували, що росіяни перевернуть це і подадуть це як досягнення, яке показує, наскільки вони ізольовані», — розповів співрозмовник видання. 

Джерела Ynet також кажуть, що в результаті Ізраїль заплатить величезну ціну за цей договір і нічого не отримає натомість.

«Угода була підписана в найгірший із можливих моментів, через день після того, як Путін виголосив промову, яка пропахла антисемітизмом. У той самий день, коли в Україні було вбито 20 мирних жителів. Перед розмовою Нетаньяху із Зеленським і за два тижні до інциденту в Умані. Тут немає жодного політичного рішення. Це просто нестача поміркованості», — додав посадовець.

У Міністерстві закордонних справ відмовилися коментувати це питання й уточнили, що не будуть публікувати офіційного повідомлення з цього приводу.

Нагадаємо, 6 вересня Росія та Ізраїль підписали міждержавну угоду про співробітництво у сфері спільного кіновиробництва. У церемонії затвердження документа взяли участь підсанкційна у багатьох країнах міністерка культури РФ Ольга Любімова та посол Ізраїлю в Росії Алекс Бен-Цві.

Угода передбачає обмін досвідом, створення спільних проєктів і роботу з кіноархівами. За словами Любімової, ізраїльських кінематографістів запрошують брати участь у конкурсних програмах російських міжнародних кінофестивалів і в публічних дискусіях. Крім того, мінкульт Росії збирається розширити прокатні можливості російсько-ізраїльських фільмів.

Новина про наміри Ізраїлю «розвивати двосторонню культурну співпрацю» з Росією викликала хвилю обурення серед жителів країни, у тому числі в російськомовному сегменті соцмереж Ізраїлю. 

Пів сотні відомих режисерів, сценаристів, працівників телебачення Ізраїлю назвали підписаний із Росією договір про співробітництво в галузі кіно ганебним та опублікували спільний відкритий лист.

«Ми вважаємо підписаний послом Ізраїлю в РФ договір про співпрацю в галузі кіновиробництва ганебним. Ми не співпрацюватимемо з авторитарною країною», — йдеться у відкритому листі діячів кіно Ізраїлю.

«Ця угода аморальна, ми не співпрацюватимемо з диктаторським режимом. Президент Росії Володимир Путін та представники його режиму роками пригнічують свободу творчості та свободу слова, а також права людини та громадянські свободи в Росії. Понад рік Росія атакує та жахливим чином руйнує Україну, знищує її громадян, викрадає дітей та завдає удару за ударом», — заявляють кіномитці.

На фото — міністерка культури Росії Ольга Любімова та посол Ізраїлю в РФ Алекс Бен-Цві

Фото: Міністерство культури РФ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY