СБУ затримала на Житомирщині російського агента, який передавав розвіддані «вагнерівцям»

СБУ затримала на Житомирщині російського агента, який передавав розвіддані «вагнерівцям»

23 Березня 2023
6572
23 Березня 2023
10:33

СБУ затримала на Житомирщині російського агента, який передавав розвіддані «вагнерівцям»

6572
СБУ: Зловмисник фіксував координати вуличних систем відеоспостереження, які знаходяться поблизу будівель органів державної влади та правоохоронних органів.
СБУ затримала на Житомирщині російського агента, який передавав розвіддані «вагнерівцям»
СБУ затримала на Житомирщині російського агента, який передавав розвіддані «вагнерівцям»

СБУ заявила про затримання на Житомирщині російського агента, який передавав до групи «Вагнер» розвіддані про систему відеоспостереження у Житомирі.

Зловмисником виявився колишній заступник командира однієї з українських військових частин, який ще на початку 1990-х років пішов у відставку.

«Встановлено, що у липні минулого року розвідувальний підрозділ російської військової групи "Вагнер" залучив його до негласної співпраці. За даними слідства, ворог здійснив дистанційне вербування через заборонену соцмережу "Вконтакте", якою активно користувався фігурант. За вказівкою агресора він збирав розвіддані про переміщення підрозділів ЗСУ, а також "цікавився" персональними даними діючого командного складу українських військ в регіоні», — повідомляє пресслужба СБУ.

За даними СБУ, зловмисник фіксував координати вуличних систем відеоспостереження, які знаходяться поблизу будівель органів державної влади та правоохоронних органів.

«Відповідна інформація потрібна була ворогу для планування та можливого вчинення диверсій на території міста. Отримані відомості зрадник передавав «вагнерівцям» через відпрацьовані канали електронного зв’язку у вигляді фотографій карт з відмітками»,  — повідомляє СБУ.

Зловмисника затримали напередодні спроби втечі за кордон. Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлено ноутбук, мобільний телефон та карти регіону.

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою.  

Нагадаємо, від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 із них уже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

21 березня 2022 року в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6572
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду