detector.media
23.08.2023 11:52
90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни
90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни
Надати російській мові офіційний статус або відмовитися від політики декомунізації на догоду Кремлю готові не більше 17–18% опитаних.

Переважна більшість українців продовжують наполягати на неприпустимості компромісів з агресором задля припинення війни. Про це свідчать результати соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, яке було проведено напередодні Дня Незалежності. 

90,5% опитаних назвали неприйнятним визнання окупованих територій України частиною РФ.

Лише 5% учасників дослідження вважають, що заради припинення війни можна відмовитися від частини українських земель. Готовність поступитися майбутнім членством України в НАТО висловили дещо більше — 18% респондентів. На скорочення ЗСУ у мирний час, яке нібито обговорювалося у Стамбулі у 2022 році, готові погодитися не більше 13% з них. Надати російській мові офіційний статус або відмовитися від політики декомунізації на догоду Кремлю готові не більше 17–18% опитаних.  

Дещо вищий рівень готовності йти на поступки (крім територіальних) демонструють респонденти на півдні та трохи більшою мірою — на сході країни. Однак навіть у цих регіонах, стверджують соціологи, більшість опитаних вважає неприйнятними будь-які з розглянутих поступок.

Аналіз результатів опитування також показав, що близько половини респондентів, які погоджуються з твердженням про те, що «заради миру варто йти на будь-які компроміси» (загалом таких 8%), насправді вважають вищезазначені поступки з боку України неприйнятними. Із тих, хто думає, що «можна йти на компроміси, але не на всі», дві третини вважають неприйнятними жодні поступки з боку України.

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 9 по 15 серпня 2023 року. Методом face-to-face опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, згідно з результатами соціологічного дослідження КМІС, 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО.

Також ми писали про те, що відсоток українців, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. За останні 15 років цей показник виріс у півтора раза. Розмовляють вдома лише або переважно українською 68% опитаних, за межами дому — 65%. 74% респондентів вважають, що українською престижно спілкуватися серед друзів та колег. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова.

Читайте також:

Фото: Pexels

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY