detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
17.08.2023 14:07
У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі
У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі
Книжка містить фейкові матеріали так званого «міжнародного громадського трибуналу» про «злочини українських неонацистів» та «докази» нібито катувань російських полонених в Україні.

У Росії презентували пропагандистську книжку «Українські злочини проти людяності (2022–2023)», де зібрані нібито «факти про звірства» «українських неонацистів» проти мирного населення Донецької області. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Аби читати цей текст і переглянути відео презентації, необхідне неабияке терпіння. Адже в голові не вкладається все те, про що розповідають росіяни. Їм з такою фантазією потрібно писати книги жахів, аж ніяк не "збирати" факти, а тим більше — для міжнародної спільноти», — написав омбудсман.

За його даними, у згаданій книжці є матеріали, зібрані так званим «міжнародним громадським трибуналом» щодо «злочинів» українських «неонацистів» і їхніх «пособників», а також «докази» нібито катувань російських військових, які потрапили в полон в Україні.

Лубінець наголосив, що в Україні російських військовополонених утримують відповідно до Женевських конвенцій, чого не можна сказати про українських полонених у Росії. Є відео, на яких показані табори, де утримують російських військовополонених. Туди неодноразово приїжджали міжнародні організації та медіа. Самі ж росіяни, які перебували в полоні, підтверджують це на відео під час кожного обміну. «Ставилися по-людськи», — сказав один із них під час репатріації.

Росія ж відмовляється забирати своїх полонених і тіла загиблих. За словами Лубінця, Україна неодноразово намагалася добровільно віддати тяжкопоранених російських полонених, згідно з міжнародним гуманітарним правом, проте РФ відмовляється їх забирати навіть без будь-яких зобов'язань.

Україна ж прагне повернути своїх людей з ворожого полону, бо саме там їх справді катують і не надають належних умов утримання.

Лубінець нагадав, що вже протягом дев'яти років РФ систематично депортує українських дітей, переслідує й незаконно ув’язнює українців на тимчасово загарбаних територіях. У місцях несвободи росіяни катують українців та відмовляють їм у медичній допомозі. Ці ж катівні загарбники обстрілюють, убиваючи українців, яких там утримують, після чого звинувачують в обстрілах Україну, як було в Оленівці Донецької області.

Російські пропагандисти поширюють фейки, ніби Україна сама «вбиває» своїх людей та обстрілює навіть місця, де роздають гуманітарну допомогу, роблячи з цього інформаційні приводи для західної преси. «Чи це не злочини російської сторони?! Питання риторичне», — констатував уповноважений ВР.

«Цілком зрозуміло, що це маніпуляції РФ й намагання виправдати свої дії, а у своїх злочинах звинуватити Україну. Найгірше те, що ці "видумки" російська сторона хоче показати міжнародній спільноті — ООН, МКЧХ, ОБСЄ», — сказав омбудсман.

Він сподівається, що міжнародні організації не піддадуться на черговий пропагандистський крок Росії. «Бо злочинам РФ в Україні є тисячі доказів! Немає такої норми міжнародного гуманітарного права, якої б не порушила Росія», — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 9 серпня у Вашингтоні підтвердили, що американський президент Джо Байден наказав уряду передати Міжнародному кримінальному суду докази злочинів, які російські військові вчинили в Україні.

Ілюстрація: Дмитро Лубінець / телеграм 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY