СБУ встановила імена п'ятнадцяти колаборантів, що готують фейкові вибори на Луганщині

СБУ встановила імена п'ятнадцяти колаборантів, що готують фейкові вибори на Луганщині

14 Серпня 2023
867
14 Серпня 2023
13:45

СБУ встановила імена п'ятнадцяти колаборантів, що готують фейкові вибори на Луганщині

867
Поплічники окупантів займаються облаштуванням «виборчих дільниць», добирають «персонал», проводять агітаційну кампанію на підтримку псевдовиборів.
СБУ встановила імена п'ятнадцяти колаборантів, що готують фейкові вибори на Луганщині
СБУ встановила імена п'ятнадцяти колаборантів, що готують фейкові вибори на Луганщині

Служба безпеки України встановила особи 15 колаборантів, які готують псевдовибори до місцевих окупаційних органів РФ на тимчасово захопленій частині Луганщини, повідомляє сайт відомства.

Серед ворожих поплічників — керівники «виборчої комісії ЛНР», а також представники територіальних осередків кремлівської партії «Єдина Росія» та інших політичних сил РФ.

За одним із сценаріїв, ідеться у повідомленні, російські загарбники планують провести фейкові вибори у вересні цього року. Під час незаконного голосування мають «обрати» «депутатів» псевдопарламенту «ЛНР», а також «рад» так званих «муніципальних утворень».

Як встановило слідство, наразі всі 15 колаборантів беруть безпосередню участь у підготовці до майбутнього фейкового «волевиявлення».

Зокрема, вони сформували так звані «територіальні виборчі комісії», які мають фальсифікувати «явку виборців» та підсумки «голосування».

Також ворожі поплічники займаються облаштуванням «виборчих дільниць», добирають та інструктують «персонал», проводять масштабну агітаційну кампанію на підтримку псевдовиборів.

За цими фактами слідчі СБУ розпочали кримінальні провадження за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Раніше шестеро з викритих колаборантів уже отримали від СБУ підозру за організацію та проведення псевдореферендуму на Луганщині у вересні 2022 року. Оскільки вони перебувають на тимчасово окупованій частині регіону, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми.

Розслідування проводять співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Як відомо, 10 вересня 2023 року росіяни планують провести так звані «вибори» до «законодавчих органів» окупованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, а також 79 муніципальних об’єднань, які є по суті окупаційними адміністраціями. 

Цими «виборами» в Кремлі прагнуть легалізувати окупацію, тому готові проводити їх за будь-яку ціну, у тому числі під час воєнного стану, який вони оголосили на захоплених територіях. Для цього російські чиновники прогинають власне законодавство, додаючи в нього взаємно суперечливі норми, які мають створити формальні підстави для фейкового «волевиявлення» в умовах активних бойових дій і ймовірної втрати захоплених територій. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Верховна Рада України звернулася до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій із закликом не визнавати легітимності будь-яких незаконних виборів, які Росія має намір провести на тимчасово окупованих територіях України.

Також ми писали про те, що Рух громадського спротиву «Жовта стрічка» перешкоджатиме псевдовиборам на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

Фото: EPA/UPG

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
867
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду