СБУ викрила в Херсоні агентурну мережу ФСБ і затримала її керівника

СБУ викрила в Херсоні агентурну мережу ФСБ і затримала її керівника

24 Липня 2023
1298
24 Липня 2023
10:47

СБУ викрила в Херсоні агентурну мережу ФСБ і затримала її керівника

1298
Члени цієї мережі передавали росіянам актуальну інформацію про підрозділи ЗСУ у прифронтових районах Херсонської області.
СБУ викрила в Херсоні агентурну мережу ФСБ і затримала її керівника
СБУ викрила в Херсоні агентурну мережу ФСБ і затримала її керівника

У результаті багатоетапної спецоперації контррозвідка Служби безпеки викрила агентурну мережу ФСБ в Херсоні та затримала місцевого мешканця, який керував нею та вербував до її складу нових членів. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними правоохоронців, резидент російської спецслужби тримав на зв’язку до 10 інформаторів у регіоні, котрі також були місцевими жителями, що підтримували збройну агресію РФ проти України.

Члени цієї агентурної мережі передавали росіянам актуальну інформацію про підрозділи ЗСУ у прифронтових районах Херсонської області. Зокрема, інформатори намагалися виявити можливі бойові позиції реактивних систем залпового вогню «Град» та іноземних гаубиць М777.

Очільника мережі співробітники СБУ затримали «на гарячому» під час спроби передачі інформації агресору.

У СБУ також повідомляють, що фігурант потрапив у поле зору російської спецслужби ще на початку нульових, коли часто приїздив до РФ у власних справах. Згодом на нього вийшов представник ФСБ і запропонував співпрацю.  

До початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік повернувся в Україну і влаштувався в одну із приватних охоронних фірм у Херсоні. Після 24 лютого 2022 року на зв’язок з ним дистанційно вийшов представник ФСБ і визначив основні завдання.

Під час обшуків у зрадника виявили засоби комунікації, за допомогою яких він контактував з агресором, а також пістолет, використані гільзи та російське «посвідчення».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх учасників інформаторської мережі, якою він керував.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, раніше ми писали, що співробітники СБУ заблокували в Києві і на Харківщині антиукраїнську діяльність двох прихильників рашизму.

Також ми писали, що СБУ зібрала докази вини ще 30 колаборантів, які входять до складу окупаційних органів у тимчасово окупованих районах півдня та сходу України.

У Запоріжжі СБУ викрила місцевих мешканців, які закликали до захоплення влади та підтримки російських окупантів.

На Донеччині затримали колаборанта, який «зливав» позиції української артилерії під Бахмутом у телеграм-бот ФСБ.

Фото: СБУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду