СБУ оголосила підозри пропагандистам каналу «Таврія», створеного окупантами в Херсоні

СБУ оголосила підозри пропагандистам каналу «Таврія», створеного окупантами в Херсоні

16 Червня 2023
1456

СБУ оголосила підозри пропагандистам каналу «Таврія», створеного окупантами в Херсоні

1456
Підозри оголошені за частиною 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років і конфіскацію майна.
СБУ оголосила підозри пропагандистам каналу «Таврія», створеного окупантами в Херсоні
СБУ оголосила підозри пропагандистам каналу «Таврія», створеного окупантами в Херсоні

Служба безпеки України оголосила підозри вісьмом пропагандистам, які запускали в Херсоні канал «Таврія».  Їх звинувачують у створенні організованої злочинної групи для ведення інформаційної діяльності у співпраці з країною-агресором. Підозри оприлюднені на сайті Офісу генерального прокурора.

Підозри оголошено заочно сімом українцям та одному росіянину.

Євген Бриков очолював орган управління інформаційно-медійної сфери в окупаційній адміністрації Херсонської області. Ісмаїл Абдуллаєв був директором телеканалу «Таврія». Ганна Коробова була головною редакторкою каналу «Таврія», Руслан Вознесенський — оператором, Юлія Сипко — ведучою, Данило Санітар та Ольга Тетеря — журналістами. Росіянин Олександр Малькевич був організатором створення пропагандистських медіа в Херсоні.

Досудове розслідування встановило, що військово-політичне керівництво Російської Федерації розробило план щодо створення на підконтрольних територіях, у тому числі в Херсонській області,  структури у сфері інформаційної політики, яка займалась би розбудовою окупаційних медіа. Для здійснення цього плану залучили росіянина Олександра Малькевича, який очолює телеканал «Санкт-Петербург» та є заступником голови Комісії Громадської палати РФ з питань розвитку інформаційного співтовариства, ЗМІ та масових комунікацій.

За інформацією правоохоронців, він прибув до Херсона і займався створенням інформаційного управління окупантів у тісній комунікації з російським військово-політичним керівництвом.

На базі філії суспільного мовника «Скіфія» пропагандисти створили канал «Таврія», який подавав проросійські новини. Ісмаїл Абдуллаєв раніше керував пропагандистською телекомпанією «Оплот». Маючи відповідний досвід, він створив команду і залучив до роботи на каналі редактора, журналістів та оператора.

Підозри оголошені  за частиною 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років і конфіскацію майна.

Нагадаємо, загарбавши Херсонщину, російська армія захопила приміщення та обладнання херсонської філії Суспільного. До 2019 року філія мала назву «Скіфія». Тож окупанти запрошували людей на роботу саме на ТРК «Скіфія», але зрештою обрали бренд «Таврія». З повідомлень медіа відомо, що пропагандистський російський канал очолив Ісмаїл Абдуллаєв, який раніше обіймав посаду директора телекомпанії «Оплот», такої ж пропагандистської, але в Донецьку. За даними журналістів видання «Мост», у Херсоні він користувався ім’ям Володимир. Також відомо, що адміністраторкою каналу була призначена прибиральниця Лілія Макарова. 

Фото з сайту «Кавун»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду