detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.07.2023 09:49
Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком
Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком
Поховають багаторічного в’язня совісті в рідному селі Ставки на Житомирщині.

Сьогодні в Києві відбудеться прощання з дисидентом, радянським політв’язнем Василем Овсієнком, який помер на 75-му році життя. Про це у фейсбуці повідомила Олена Овсієнко.

Прощання відбудеться 21 липня в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці на Совках, що в Солом'янському районі Києва, на вулиці Каменярів, 15.

Попрощатися з дисидентом можна буде з 8:00 до 10:00, а заупокійна відправа відбудеться о 10:00–12:00.

Похорон відбудеться в рідному селі Овсієнка — Ставках Радомишльського району на Житомирщині, де він і волів бути похованим.

Василь Овсієнко — український громадський діяч, розповсюджувач самвидаву, член Української Гельсінської групи, тричі політв'язень радянських концтаборів, філософ, публіцист, історик дисидентського руху, співробітник Харківської правозахисної групи.

Брав активну участь у розповсюдженні самвидаву, зокрема виготовив декілька фотовідбитків трактату Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Долучився до випуску журналу «Український вісник».

5 березня 1973 року був заарештований за звинуваченням у проведенні антирадянської агітації та пропаганди. Отримав строк чотири роки позбавлення волі в таборах суворого режиму.

8 лютого 1979 року його знову засудили до трьох років позбавлення волі «за спротив міліції». Його текст «Замість останнього слова» поширився самвидавом і став відомим на Заході.

26 серпня 1981 року Василь Овсієнко був втретє засуджений за антирадянську агітацію і пропаганду. Звільнений з ув’язнення у 1988 році, сумарно пробув у неволі 13 років.

У вересні 1988 року ввійшов до Всеукраїнської координаційної ради Української Гельсінської спілки. Був обраний головою її Житомирської філії. З червня 1998 року — також координатор програми Харківської правозахисної групи.

У листопаді 1989 року був учасником експедиції у Пермські табори для перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина. Організовував експедиції на Соловецькі острови та в урочище Сандармох на місце загибелі тисяч представників української інтелігенції. 

Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність» І ступеня та орденом Князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Василь Овсієнко помер 19 липня 2023 року в Києві на 75-му році життя.

Фото: Олена Овсієнко / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY