detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.07.2023 13:25
Помер письменник Мілан Кундера
Помер письменник Мілан Кундера
Його найвідоміший роман «Нестерпна легкість буття» описує свободу вибору, фаталізм та екзистенційний абсурд на тлі подій Празької весни.

У Франції на 94-му році життя помер культовий письменник чеського походження Мілан Кундера. Про це повідомило чеське видання Novinky.cz, Reuters та «Радіо Свобода».

Кундера народився 1929 року в чеському місті Брно, у 1975 році переїхав до Франції, де й жив до кінця життя. Після еміграції письменника позбавили громадянства Чехословаччини.

З початку 1990-х писав французькою. На батьківщину після еміграції жити так і не повернувся, а відвідував Чехію лише інкогніто. Хоча у 2019 році Мілан Кундера відновив чеське громадянство. Після Оксамитової революції він кілька разів приїздив на батьківщину, але заборонив перекладати чеською свої останні романи.

У 1982 році письменник видав свій найвідоміший роман «Нестерпна легкість буття». Основні події в ньому відбуваються в 1968 році, Празька весна спочатку є тлом, а потім безпосередньо впливає на долі героїв, змушених тікати за кордон. За словами Кундери, цей роман є художнім висловом про свободу вибору, його фаталізм, екзистенційний абсурд. У 1988 році за цим романом Філіп Кауфман зняв фільм, і Кундера став всесвітньо відомим, хоча й був незадоволений цим фільмом.

У 1990 році з'явився ще один філософський роман «Безсмертя» і короткі романи, написані французькою мовою: «Неспішність» (1993), «Справжність» (1998), «Незнання» (2000). Загалом він написав десять книг, з них чотири — французькою мовою. 

Творчості письменника були притаманні мотиви кризи ідентичності, нерозуміння в міжособистісному спілкуванні, індивідуальних підходів до власного та спільного минулого. Кундера вважається одним із найпопулярніших письменників сучасності, а кожен його новий твір ставав бестселером інтелектуальної прози.

Фото: flickr.сom

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY