ГУР: Росіяни поширюють дезінформацію про нібито плани України атакувати ЗАЕС дронами

ГУР: Росіяни поширюють дезінформацію про нібито плани України атакувати ЗАЕС дронами

4 Липня 2023
2280

ГУР: Росіяни поширюють дезінформацію про нібито плани України атакувати ЗАЕС дронами

2280
За оперативною інформацією Генерального штабу ЗСУ, 4 липня на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС росіяни розмістили предмети, схожі на вибухові пристрої. Їх підрив може створити картинку обстрілів з боку України.
ГУР: Росіяни поширюють дезінформацію про нібито плани України атакувати ЗАЕС дронами
ГУР: Росіяни поширюють дезінформацію про нібито плани України атакувати ЗАЕС дронами

Росіяни поширюють у соцмережах фейки про те, що нібито Україна в ніч на 5 липня може атакувати Запорізьку АЕС безпілотниками. Про це представник ГУР Андрій Юсов повідомив у коментарі 24 каналу.

Розвідка наголошує, що вкиди російської пропаганди щодо ситуації на ЗАЕС — це «примітивна і брехлива ІПСО». 

Юсов пояснив, що, з одного боку, такі фейки — це відповідь на інформаційну кампанію, яку Україна веде у світі з висвітленням злочинів російських окупантів на території Запорізької АЕС та інших об'єктів критичної інфраструктури. Наша країна також висвітлює факти, які можуть свідчити про підготовку чергового теракту, на зразок підриву росіянами Каховської ГЕС.

З іншого ж боку, за словами представника ГУР, російські ІПСО дійсно можуть поширюватися як інформаційне прикриття до справжніх терористичних дій.

За оперативною інформацією Генерального штабу ЗСУ, 4 липня на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені предмети, схожі на вибухові пристрої.

«Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. Про це і дезінформують російські ЗМІ та телеграм-канали», — йдеться в повідомленні.

У Збройних силах наголосили, що вони не порушують норм міжнародного гуманітарного права, контролюють ситуацію і готові діяти за будь-яких умов.

Нагадаємо, 22 червня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на захопленій нею Запорізькій АЕС і «все для цього підготувала».

25 червня очільник головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції. Біля чотирьох із шести енергоблоків розмістили техніку з вибухівкою.

В «Енергоатомі» повідомляли, що, незважаючи на підрив Каховської ГЕС російськими окупантами, ситуація навколо Запорізької АЕС залишається контрольованою, води у ставку-охолоджувачі достатньо для забезпечення потреб станції.

Ілюстрація: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2280
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду