Зеленський та Буданов: Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС. Бракує лише наказу

Зеленський та Буданов: Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС. Бракує лише наказу

26 Червня 2023
10570
26 Червня 2023
10:44

Зеленський та Буданов: Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС. Бракує лише наказу

10570
Голова розвідки: Російські війська замінували водойму-охолоджувач станції і розмістили вибухівку біля чотирьох із шести енергоблоків. У разі наказу діяти вибух «може статися за лічені хвилини».
Зеленський та Буданов: Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС. Бракує лише наказу
Зеленський та Буданов: Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС. Бракує лише наказу

Президент Володимир Зеленський та начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов учора заявили, що Росія затвердила план з мінування та завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС.

Президент Зеленський у своєму вечірньому зверненні повідомив, що в неділю ввечері обговорив загрози на ЗАЕС із президентом США Джо Байденом, прем’єром Канади Джастіном Трюдо і президентом Польщі Анджеєм Дудою.

«Довів партнерам інформацію, яка є в нас, у нашої розвідки, про російський сценарій з мінуванням Запорізької АЕС, який для терористів, очевидно, затверджено. Маємо й мусимо зробити — всі разом у світі — цілком конкретні кроки, щоб не допустити будь-яких радіаційних інцидентів», — сказав президент.

Зеленський підкреслив, що увага світу до наявної російської загрози на Запорізькій станції «поки недостатня». «Як була недостатньою і реакція на російський підрив Каховської гідроелектростанції та свідоме намагання російських терористів влучити в дамбу іншого водосховища у Кривому Розі», — сказав він.

Водночас Кирило Буданов в інтерв’ю британському виданню The New Statesman заявив, що Росія завершила підготовку до теракту на ЗАЕС, а «ситуація ніколи не була настільки серйозною, як зараз».

Як пише видання, на питання, чи росіяни прийняли рішення про підрив електростанції, Буданов сказав, що план повністю «розроблений і затверджений». Єдиний елемент, якого не вистачає ― це наказ діяти. «Тоді це може статися за лічені хвилини», ― зазначив він.

При цьому Буданов вважає, що «для прискорення катастрофи можуть бути використані технічні засоби».

За словами голови ГУР, російські війська замінували водойму-охолоджувач станції. Без охолодження ядерні реактори можуть розплавитися за період від десяти годин до 14 днів. Він вважає, що Росія зможе підвищити напругу в лініях електропередач на станції, що призведе до ядерної аварії в нижній частині цього часового проміжку.

Крім того, за його словами, українська розвідка встановила, що російські війська розмістили транспортні засоби, начинені вибухівкою, біля чотирьох із шести енергоблоків. New Statesman пише, що невідомо, чи надали доступ до цих блоків Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) під час його візиту 15 червня.

За словами начальника ГУР, до наказу вчинити теракт на ЗАЕС Росію може спонукати поразка російсько-окупаційних військ на лівому березі Дніпра ― створення зони ядерного лиха Росія розглядає як запобіжник подальшого просування Сил оборони України.

Водночас, за оцінкою Буданова, існує ризик, що Росія може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як «превентивний захід», аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

Як пише видання, українські розвідувальні та урядові кола розчаровані тим, що реакція світової спільноти на руйнування греблі Каховської ГЕС 6 червня була настільки приглушеною, і що це може спровокувати подальше застосування «тактики випаленої землі».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у спеціальному відеозверненні 22 червня заявив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію, що Росія готує терористичний акт на Запорізькій атомній станції з викидом радіації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10570
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду