Журналісти «Схем» з'ясували, як фірма з оточення Азарова намагається стягнути з «Укренерго» 150 млн гривень

Журналісти «Схем» з'ясували, як фірма з оточення Азарова намагається стягнути з «Укренерго» 150 млн гривень

29 Червня 2023
1266
29 Червня 2023
21:30

Журналісти «Схем» з'ясували, як фірма з оточення Азарова намагається стягнути з «Укренерго» 150 млн гривень

1266
Розслідувачам, зокрема, стало відомо, що фірмі з оточення колишнього прем'єра-втікача допомагає нинішній очільник департаменту внутрішнього аудиту Міністерства енергетики України Максим Пономарьов.
Журналісти «Схем» з'ясували, як фірма з оточення Азарова намагається стягнути з «Укренерго» 150 млн гривень
Журналісти «Схем» з'ясували, як фірма з оточення Азарова намагається стягнути з «Укренерго» 150 млн гривень

Журналісти «Схем» дізналися, як фірма з оточення колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова  «Ай-Тек Україна» намагається стягнути з «Укренерго» 150 млн гривень боргу, який компанія погасила ще у 2019 році.

У 2011 році на замовлення «Укренерго» афілійована з іще на той час прем’єром Азаровим фірма «Зв’язоктехсервіс» мала збудувати електропідстанцію «Придунайська» в Одеській області. Після того, як «Зв’язоктехсервіс» виконав роботу, замовник — держкомпанія — розрахувався за половину з майже 100 млн гривень, після чого залишалося ще 55.

Як зазначають розслідувачі, згідно з даними судового реєстру, у 2019 році «Укренерго» визнало борг і уклало зі «Зв’язоктехсервіс» мирову угоду. 

Виконавець зі свого боку відмовився від штрафних та інфляційних нарахувань через прострочення термінів оплати, а тому держккомпанія сплатила не заявлених 55 млн гривень, а 47. Відповідний платіжний документ є в розпорядженні журналістів.

Однак у 2020 році представники нової компанії «Ай-Тек Україна» раптово заявили в суді, що тепер вони є стороною у справі, виступили проти затвердження мирової угоди і сказали, що «Укренерго» все ще винен їм гроші. 

Згідно з даними Youcontrol, серед перших власників  «Ай-Тек Україна» значиться російська фірма з засновницею з Москви. Нині ж компанія записана на двох українців, зареєстрованих у Києві та області. Але незмінним залишався керівник компанії — Владислав Низовський, який згадується у ЗМІ як менеджер сина Азарова Олексія.

«Ще один зв'язок з оточенням колишнього прем’єра простежується через громадську організацію "Голосіївська федерація вейкбордингу та воднолижного спорту". Її також очолює Низовський, а одним із засновників є Гліб Лєшков, який обіймав керівні посади в компаніях з будівельної групи "Розвиток" сина Азарова», — помітили журналісти.

Гліб Лєшков також очолював компанію «Де Санктіс-Інвест», яка була власником «Зв’язоктехсервісу» на момент будівництва електропідстанції для «Укренерго».

Зараз оточення колишнього прем’єра-втікача наполягає, що на момент, коли держава у 2019 році нарешті розрахувалась зі «Зв’язоктехсервісом», цю фірму вже не контролювали її реальні власники, а вона стала об’єктом рейдерської атаки. Тому, мовляв, гроші отримали не ті люди.

Представники фірми «Ай-Тек Україна» повторно висунули свої фінансові претензії «Укренерго», наполягаючи, що ще у 2016 році був укладений договір, згідно з яким «Зв’язоктехсервіс» нібито продав «Ай-Тек Україна» право вимагати борг з державного підприємства.

Журналісти помітили деталі, що можуть свідчити про фіктивність цього документа. Зокрема, розслідувачів насторожила ціна за таке право — 1 млн гривень, що є менше ніж 2% від суми боргу. «Ай-Тек Україна» також отримала 3-річну відстрочку оплати цього мільйона.

Окрім цього, журналісти звернули увагу на повідомлення від «Ай-Теку», адресоване «Укренерго» у 2020 році, що фірма нібито ще 4 роки тому підписала договір на відступлення права вимоги.

Держпідприємство звернулось до експертів Київської незалежної судово-експертної установи з проханням дослідити реальну дату цього повідомлення. Експерти з’ясували, що дата підроблена.

«Схеми» також з'ясували, що до процесу вимагання боргу з держпідприємства залучений нинішній очільник департаменту внутрішнього аудиту Міністерства енергетики України Максим Пономарьов.

Максим Пономарьов з Глібом Лєшковим у 2021 році

У 2022-му Міненерго провело внутрішній аудит «Укренерго» за чотирирічний період роботи держпідприємства. Одним із пунктів були проблеми через розрахунок за ті самі роботи по обладнанню електропідстанції в Одеській області.

«Безпідставне перерахування "Укренерго" заборгованості в сумі 47 млн грн як спосіб розрахунку з "Звʼязоктехсервіс", а не на користь нового кредитора "Ай-Тек Україна", призвело до втрати фінансових ресурсів (збитків) "Укренерго"», — йдеться в документі.

Головним аудитором Міненерго, який наполягав на тому, що гроші має отримати «Ай-Тек», тоді був саме Пономарьов. Раніше він також представляв у суді інтереси цієї ж компанії. «Схеми» навели виданий на його ім'я ордер на надання правової допомоги від цієї фірми.

На запитання «Радіо Свобода», чи не вбачає він у своїх діях конфлікту інтересів, Пономарьов зазначив: «Є вже рішення суду, що набрало законної сили, яке вирішує це питання. Де повністю встановлений юридичний фактор, відповідно до якого моя робота не є конфліктом інтересів».

У пресслужбі Міненерго теж зазначили, що дія адвокатського свідоцтва Максима Пономарьова була зупинена ще до того, як він став керівником Департаменту внутрішнього аудиту відомства. Також у Міненерго зазначили, що проєкт аудиторського звіту «Укренерго» складений групою, в якій 12 аудиторів, на основі «їхніх професійних висновків та рішень судів».

У Міненерго переконують: «Згідно з ухвалою Господарського суду Києва НЕК "Укренерго" вже втратило ці кошти шляхом перерахування їх на рахунок іншої компанії. Посадові особи "Укренерго", що дали відповідні розпорядження для здійснення цієї транзакції, зараз є фігурантами кримінального провадження».

В «Укренерго» ж стверджують, що у повному обсязі оплатили будівництво, яке виконала на замовлення держкомпанії фірма «Зв’язоктехсервіс».

«Всі вимоги щодо додаткового стягнення оплат, пов’язаних з контрактом за цим будівництвом, є неприхованою спробою змусити державну компанію заплатити додаткові кошти за роботи та послуги, які не виконувались. Компанія відстоює свою позицію в суді, вважає такі дії шахрайством», — заявили в пресслужбі держкомпанії.

У пресслужбі «Укренерго» також повідомили, що вже звернулися до СБУ та НАБУ із заявами про вчинення злочину.

Фото: «Схеми»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1266
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду