Проєкт про підтримку кінематографії: Комітет ВР посилив вимоги до мови та дав добро на показ документалістики в оригіналі

Проєкт про підтримку кінематографії: Комітет ВР посилив вимоги до мови та дав добро на показ документалістики в оригіналі

2 Лютого 2022
3578
2 Лютого 2022
18:35

Проєкт про підтримку кінематографії: Комітет ВР посилив вимоги до мови та дав добро на показ документалістики в оригіналі

3578
З документа вилучили всі зміни, що обмежували українську мову в кіно.
Проєкт про підтримку кінематографії: Комітет ВР посилив вимоги до мови та дав добро на показ документалістики в оригіналі
Проєкт про підтримку кінематографії: Комітет ВР посилив вимоги до мови та дав добро на показ документалістики в оригіналі

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики акцентує на посиленні вимог до української мови в кіно та не проти показів документальних фільмів мовою оригіналу. Про це йшлося на засіданні 2 лютого 2022 року.

Комітет частково переглянув своє ж рішення від 1 грудня 2021 року стосовно проєкту закону № 6194 про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в Україні, який подали народні депутати Павло Сушко, Микита Потураєв, Микола Княжицький та інші.

«У новому висновку комітет врахував зауваження, які висловлювали як депутати, так і представники громадськості та кінематографічної спільноти. Комітет проголосував за вилучення з проєкту змін до законів про мову, про кінематографію і про державну підтримку кінематографії, які послаблювали вимоги до української мови фільмів. Водночас проєкт доповнено нормою, яка розблоковує передбачену законом про мову можливість демонструвати документальні фільми мовою оригіналу»,– сказав у коментарі «Детектору медіа» Володимир В’ятрович.

Члени Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти № 6194 за основу з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, висловлених на засіданні. Зокрема:

1. У п.11 ч. 1 розділу І законопроєкту додати новий абзац такого змісту: «Культурні критерії культурного тесту, передбачені цим Законом, застосовуються відповідно до частини 6 статті 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Умови проходження культурних критеріїв культурного тесту для цілей передбачених статтею 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» застосовуються у спосіб, передбачений цією статтею, строки розгляду документів не повинні перевищувати 10 робочих днів з моменту надходження таких документів до Ради з держаної підтримки кінематографії».

2. Абзац восьмий та дев’ятий п. 1 ч. 4 розділу І законопроєкту виключити. 1. Пункт 2 ч. 4 розділу І законопроекту виключити. 2. Абзац другий п. 10 ч. 4 розділу І виключити.

3. Друге речення абзацу другого п. 1 ч. 12 розділу І законопроєкту викласти у такій редакції: «Не є порушенням законодавства та дозволяється використання ознак належності, найменування національної поліції або похідних від нього, на одязі акторів або персонажів, транспортних засобах, будівлях під час створення аудіовізуального твору або іншого креативного продукту, відповідно до його творчого задуму, за участі суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність, що належить до креативних індустрій з обов’язковим урахуванням норм статті 15-1 ЗУ «Про кінематографію».

4. Частину 14 розділу І законопроєкту виключити.

З такими правками і пропозиціями цей законопроєкт Комітет підтримав одноголосно. Цей законопроєкт розширює перелік видів, форматів, категорій і спрямувань фільмів, передбачає нові форми державної підтримки та особливості її надання, удосконалює процедуру отримання іноземним суб’єктом кінематографії підтримки у формі надання державних субсидій для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених таким іноземним суб’єктом при виробництві (створенні) фільму, і визначає механізми гарантування їхніх виплат тощо.

Проєктом пропонується внесення змін до законів України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», «Про кінематографію», «Про Український культурний фонд», «Про оборону України», «Про Збройні Сили України», «Про використання земель оборони», «Про державну прикордонну службу», «Про Національну поліцію», «Про Національну гвардію України» та ін.

На думку авторів законопроєкту, чинне законодавство про кінематографію потребує оновлення. Запропоновані у законопроєкті нововведення стосуються нагальних потреб галузі кінематографії, задоволення яких стимулюватиме її розвиток, а також сприятиме прозорості державної підтримки, поліпшенню інвестиційного клімату.

Водночас низка державних структур надали свої зауваження до проєкту № 6194. Так, Антимонопольний комітет вважає, що низка положень зазначеного законопроєкту потребує доопрацювання щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції. Міністерство фінансів зауважило, що окремі положення законопроєкту не узгоджуються з нормами бюджетного законодавства, а реалізація пропонованих норм впливатиме на дохідну та видаткову частини державного бюджету України. Національна поліція України не підтримує зазначений законопроєкт у зв’язку з тим, що зміст нових положень законопроєкту не узгоджуються з існуючими нормами Закону України «Про Національну поліцію».

Уповноважений із захисту державної мови, загалом підтримуючи мету та необхідність посилення підтримки суб’єктів кінематографу з боку держави, особливо у період карантинних обмежень, які негативно впливають на розвиток галузі, висловлює застереження щодо певних положень законопроєкту, що потребують доопрацювання.

Нагадаємо, Комітет розглянув цей проєкт 1 грудня 2021, але тоді його розгляд викликав палку дискусію між представниками «Слуги народу» та «Європейської солідарності», що стосувалася звуження норм закону про державну мову.

Раніше громадські діячі закликали не підтримувати зміни до закону про кінематографію через «антиукраїнські норми».

Фото: фейсбук-сторінка Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3578
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду