Журналісти встановили імена 45 тисяч російських військових, загиблих на війні проти України

Журналісти встановили імена 45 тисяч російських військових, загиблих на війні проти України

21 Лютого 2024
3312
21 Лютого 2024
15:28

Журналісти встановили імена 45 тисяч російських військових, загиблих на війні проти України

3312
У 2023 році, за оцінкою журналістів, Росія втратила у півтора раза більше військових, ніж у 2022-му. Загальні втрати російських сил загиблими можуть становити понад 113 200 осіб, вважають журналісти.
Журналісти встановили імена 45 тисяч російських військових, загиблих на війні проти України
Журналісти встановили імена 45 тисяч російських військових, загиблих на війні проти України

Журналісти російської служби BBC та видання «Медиазона» спільно з командою волонтерів встановили імена 45 123 російських військових, які загинули на війні проти України, повідомляє російське BBC.

За 2023 рік журналісти загалом встановили імена 27 906 російських військових, які загинули, — це на 57% більше за підтверджені російські втрати за 2022 рік.

Зокрема, з жовтня 2023 року по лютий 2024 року — у період, коли російські підрозділи наступали на Авдіївку та в сусідніх із нею районах Донеччини — дослідники підтвердили загибель 6614 російських військових. У цей час, відзначають журналісти, кількість загиблих військових РФ суттєво зросла. Встановлені ними цифри російських втрат за цей період поступаються лише втратам під час штурму Вугледара та Бахмута.

Як пише російське BBC, головна тенденція другого року повномасштабного вторгнення Росії до України — різке збільшення втрат серед мобілізованих чи цивільних-добровольців. Загалом їх — дві третини серед усіх встановлених загиблих. Із 5406 загиблих мобілізованих 80% загинули за другий рік війни.

Натомість вцілілих у перший рік війни десантників та спецназівців військове командування тепер, навпаки, намагається берегти, використовуючи їх для утримання позицій та снайперських операцій.

За загальною кількістю загиблих лідирують Краснодарський край, Свердловська область, Башкортостан і Челябінська область РФ. Втім, за кількістю загиблих відносно населення регіону лідерами є республіки Тива, Бурятія, Алтай, Ненецький автономний округ на крайній півночі, Забайкалля, а також Чукотка, Сахалін, Карелія, Комі і Псковська область.

Замикають цей список Санкт-Петербург та Москва — для уродженців цих міст імовірність загинути на війні в 30–40 разів менша, ніж для мешканців Тиви та Бурятії, пишуть журналісти.

Журналісти ведуть підрахунок за відкритими джерелами — повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ та родичів загиблих, а також за даними цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше вдвічі вищою — приблизно 90 тисяч загиблих. Крім того, за оцінкою журналістів, на війні могли загинути близько 23 200 бойовиків угруповань «ЛДНР». «З огляду на це загальні втрати проросійських сил загиблими можуть становити понад 113 200 осіб», — резюмують журналісти.

Читайте також:

Фото ілюстративне / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3312
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду