У Росії через військову цензуру перестала виходити друком газета «Крестьянин»

У Росії через військову цензуру перестала виходити друком газета «Крестьянин»

30 Червня 2022
894
30 Червня 2022
10:43

У Росії через військову цензуру перестала виходити друком газета «Крестьянин»

894
Газету випускали з 1991 року, наразі через цензуру залишиться тільки онлайн-версія видання.
У Росії через військову цензуру перестала виходити друком газета «Крестьянин»
У Росії через військову цензуру перестала виходити друком газета «Крестьянин»

Ростовська газета «Крестьянин» перестала виходити на папері через військову цензуру. Її випускали з 1991 року. Про це повідомила очільниця однойменного видавничого дому Ірина Самохіна.

«Ми не збираємося грати в одні ворота та нав'язувати читачеві свою думку. Неможливо стояти поза політикою, але ми не маємо наміру підганяти факти під свої переконання, постараємося показувати та розповідати, як є насправді, а не як кому здається чи хочеться. Не приховую, останніми роками працювати ставало все важче, низка законів, що обмежують дії ЗМІ, зв'язувала нас по руках та ногах. Але ми не здавались», — йдеться у зверненні видавчині.

За словами Самохіної, найсуворіші закони, що обмежують дії журналістів, були ухвалені, починаючи з 4 березня 2022 року. У кодексі про адміністративні правопорушення та Кримінальному кодексі РФ з'явилося кілька нових статей, які передбачають покарання за так звану «дискредитацію» російської армії та органів влади, а фактично – за повідомлення правдивої інформації про російську військову агресію проти України.

Також у Кримінальному кодексі РФ з'явились статті, за якими журналістів почали карати за «поширення недостовірної суспільно значущої інформації», наприклад, про дефолт.

«На мій особистий погляд, працювати в таких умовах стало для всіх журналістів, а надто для журналістів паперової преси, важко і небезпечно. Ми вже не можемо дати можливість висловити свою точку зору кожному, не можемо публікувати критичні висловлювання своїх читачів щодо дій влади.

Якщо інформація на сайті може бути видалена на вимогу Роскомнагляду, то те, що надруковано на папері, не вирубаєш сокирою. Я ухвалила важке для себе та всього колективу рішення – закрити газету «Крестьянин». Такою, якою замислював газету мій батько та його найближчі друзі, робити її сьогодні неможливо. Робити іншу громадсько-політичну газету неможливо для моєї совісті», – пояснила своє рішення керівниця видавничого дому.

Вона зазначила, що видання продовжить працювати в онлайн-форматі.

Газета входила до об'єднання так званих незалежних ЗМІ «Синдикат-100», який створила російська «Новая газета».

Ілюстрація: facebook.com/krestianin.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду