Творці фільму «Непотрібні речі» збирають гроші на потрібні речі для аеророзвідки

Творці фільму «Непотрібні речі» збирають гроші на потрібні речі для аеророзвідки

19 Травня 2023
1503
19 Травня 2023
15:00

Творці фільму «Непотрібні речі» збирають гроші на потрібні речі для аеророзвідки

1503
У Києві презентували анімаційну короткометражку «Непотрібні речі».
Творці фільму «Непотрібні речі» збирають гроші на потрібні речі для аеророзвідки
Творці фільму «Непотрібні речі» збирають гроші на потрібні речі для аеророзвідки

Анімація, фантастика та аеророзвідка знайшли поєднання під час прем’єрного показу короткометражного фільму «Непотрібні речі», який 16 травня відбувся в Києві. Як зазначають організатори заходу, тут зібралися люди, які творять культуру, та люди, які її захищають.

Анімаційний фільм «Непотрібні речі» — це кінодебют українського режисера Дмитра Лісенбарта. Він створений за мотивами оповідання «Лавка старовинних дивин» письменника-фантаста Роберта Шеклі. І саме любов до фантастики й надихнула режисера на створення стрічки.

«Я дуже люблю фантастику, читаю її з дитинства. А Шеклі — це найкрутіший хуліган у фантастиці у світі. Він дуже легко пише, у дуже зрозумілих формах. Він бере будь-яку соціальну ситуацію і перевертає її як хоче. Я завжди мріяв зняти фільм, і ось нарешті це сталося», — розповідає Дмитро Лісенбарт.

За плечима в режисера фільму «Непотрібні речі» — більше 25 років роботи в анімації, а чотири роки тому він вирішив створити власний авторський короткий метр. За підтримки Державного агентства України з питань кіно мрія Дмитра Лісенбарта була втілена в життя.

«Я з чотирьох років знав, ким я хочу стати у майбутньому. У мене така сім’я, що по-іншому і бути не могло. Дід працював на кіностудії імені Довженка художником-постановником, тато — актор. Я з дитинства малюю, мріяв бути художником, потім аніматором, ким і став. Я у сім років заприсягся: усе життя дивитися мультфільми та їсти морозиво. Так і роблю: постійно дивлюсь мультфільми й інколи їм морозиво», — з посмішкою розповідає Дмитро Лісенбарт про свої дитячі мрії та їх втілення в дорослому житті.

В основі сюжету мультфільму — історія з недалекого майбутнього, історія про зміну ролей, де робот Роб знаходить собі домашнього улюбленця — Людину. Він побачив дідуся з ім’ям Роберт і табличкою «Продається» у крамниці непотрібних речей і забрав його до себе додому. За 14 хвилин фільму глядачі спостерігають трансформацію, яка відбувається з Робом під час взаємодії з людиною. І вміння здивувати, яким позначені оповідання Роберта Шеклі, знайшло продовження у стрічці режисера Дмитра Лісенбарта.

«Це наочна трансформація робота в людину, адже багато людей живуть і забувають, що вони люди», — так змалював основний посил свого фільму режисер Дмитро Лісенбарт.

Світова прем’єра анімаційного фільму «Непотрібні речі» відбулася на Шанхайському міжнародному кінофестивалі у 2021 році. І далі він мандрував світом і збирав нагороди. «Фільм мандрував, а ми — ні, бо ж були карантинні обмеження через covid», — посміхається продюсер стрічки Віталій Хало.

«У нас було десь 50 фестивалів, з яких у десятьох ми здобули перемоги, були визнані кращим анімаційним фільмом фестивалю. Ми представляли Україну дуже достойно. Це інший бік авторського кіно. З одного боку, це творча лабораторія, де ти даєш можливість режисеру створити те, про що він мріяв. З іншого боку, це можливість спробувати нові технології. І це імідж держави на міжнародних конкурсах», — розповідає Віталій Хало.

Зазначимо, що фільм здобув визнання на дев’яти міжнародних кінофестивалях, зокрема статус переможця на Praga Film Awards, FantaSci Short Film Festival та Fantasy/sci-fi film & screenplay festival.

За словами творців фільму, вони влаштували прем’єрний показ анімації «Непотрібні речі» в Києві не лише для того, щоби продемонструвати свою роботу глядачам, а й для збору донатів на аеророзвідку. Режисер фільму Дмитро Лісенбарт і продюсер Віталій Хало є членами громадської організації «Аеророзвідка».

«Це наш фронт. Цей культурний захід ми проводимо, щоб підтримати наших бійців», — зазначає Віталій Хало.

На прем’єрному показі були присутні й митці, які змінили кінокамеру на камеру дронів і пішли захищати країну.

Фотограф Сергій Рістенко протягом багатьох років фотографував Київ за допомогою дрона, є автором фотокнижки «Kyiv. On Air». Тепер із цим дроном він в аеророзвідці, бо хоче бути максимально корисним для своєї країни. І зараз Сергій навчає працювати з дронами.

«Я у цій війні переслідую доволі прагматичні цілі. Я хочу навчити якомога більшу кількість людей убивати якомога більше русні. Щоб я міг скоріше повернутися до своєї улюбленої справи — фотографувати», — розповідає Сергій Рістенко.

Голова правління громадської організації «Аеророзвідка» Ярослав Гончар розповів, що з Дмитром Лісенбартом вони познайомилися дев’ять років тому.

«Те, що ви зараз бачите, є наочною демонстрацією того, що ми ведемо народну війну, до якої залучені всі. Не тільки люди в однострої, а й митці. Ваші роботи наповнюють сенсом ті подвиги, які роблять люди на лінії розмежування. Це все недарма, бо в Україні буде кіно, життя продовжується, ми не москалі, ми — інші, вільні люди. Навколо цього й існує наша організація. Ми робимо свій посильний внесок у нашу перемогу не стріляниною єдиною, не аеророзвідкою, боротьба точиться ще й тут. Ми підтримуємо те, що роблять митці, і це є те, що ми вважаємо суцільним національним спротивом. Кожний на своїй ниві робить свою роботу», — розповідає Ярослав Гончар.

Організатори заходу повідомили, що переглянути мультфільм «Непотрібні речі» трохи згодом можна буде на українських онлайн-платформах. А зібрані під час прем’єрного показу фільму кошти будуть спрямовані на підготовку операторів дронів.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду