detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
15.05.2023 20:10
У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя
У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя
У проєкті зібрали історії 27 переселенців, життя яких змінило повномасштабне російське вторгнення.

У Національному музеї історії України відбулася презентація проєкту «Портрети Маріуполя», у межах якого зібрано історії 27 переселенців, життя яких змінило повномасштабне вторгнення. Про це повідомив кореспондент «Укрінформ».

«Проєкт "Портрети Маріуполя" покликаний розповісти не лише про те, як виживали в місті Марії. Сьогодні він трансформувався у натхнення й віру, бо ці 27 героїв і героїнь, зокрема у Києві, Львові та Тернополі, починають нове життя. Вони... інтегруються в громади, знаходять нові соціальні зв'язки. Для кожного з них це пошук дому, водночас це й віра в те, що ми обов'язково повернемося до деокупованого Маріуполя», — розповіла ініціаторка проєкту, маріупольська журналістка Алевтина Швецова.

Відвідувачі можуть побачити на світлинах людей, які в буквальному сенсі втратили своє минуле життя, оскільки масові пожежі знищили житло й речі героїв. Так, В'ячеслав Довженко втратив колекцію старовинних речей, яку збирав протягом 30 років для створення музею старожитностей у Маріуполі, а Ксенія Сафонова свою точку продажу кави та хотдогів на пірсі.

Окрім цього, усі героїв подолали непростий шлях виїзду з окупованого міста. Зокрема, Марина Артемова отримала поранення під час евакуації з Маріуполя, однак продовжувала йти заради сина. Наталії Яковенко довелося собою закривати дитину в потязі, який обстрілювали російські війська.

В «Укрінформі» також розповіли, як маріупольці інтегруються в громади по всій Україні. Будівельник Олександр Мельник відновлює знищені росіянами будівлі в деокупованій Бучі, а Євген Волошин, який пробув в облозі до 15 березня 2022 року, зараз викладає в одному з ліцеїв Києва.

Фотограф проєкту Сергій Макаров подарував мешканцям Маріуполя світлини, щоб започаткувати новий фотоархів для кожного з учасників виставки.

Окрім цього, до проєкту долучилися відеограф Олександр Євманенко. Матеріал зібрала Алевтина Швецова, а тексти написала Яна Іванова.

Проєкт створено за підтримки ГО «Простір Марії». Також ініціативу підтримав Міжнародний фонд «Відродженя».

Раніше маріупольська журналістка Алевтина Швецова створила серію оповідань про рідне місто «Мов море: Казки Маріуполя», яку у формі подкасту опублікувала медіаплатформа Sebtо.

Фото: Radoslava Kabachiy / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY