detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
13.04.2023 15:18
Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою
Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою
У видавництві подякували аудиторії за небайдужість.

Видавництво «Віхола» оголосило про те, що не продовжуватиме співпрацю зі Спартаком Субботою.

У 2021 році «Віхола» видало книгу «психотерапевта з когнітивно-поведінкової терапії, дослідника у галузі психічного здоров’я, психотерапії та психіатрії» Спартака Субботи «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому». З того часу тираж книги не раз додруковували через високий попит на неї.

«Друзі, ми прийняли рішення не продовжувати співпрацю зі Спартаком Субботою. Ми не додруковуватимемо нові тиражі книжки «Припини це», а також не будемо видавати нову книжку автора. Наразі ми працюємо над тим, аби владнати усі технічні та юридичні аспекти припинення нашої співпраці. Дякуємо за ваші коментарі, запитання та слова підтримки», — йдеться в офіційному повідомленні видавництва.

Таке рішення видавництво ухвалило на тлі нещодавнього скандалу. 11 квітня онлайн-медіа «Свідомі» опублікувало розслідування психотерапевта Іллі Полудьонного про відомого експерта у галузі психології Спартака Субботу. Факти, які наводить автор розслідування, свідчать, що Субота нібито вдається до брехні, аби вибудовувати та підтримувати імідж досвідченого фахівця-психотерапевта.

Полудьонний наводить факти, які свідчать про наступне:

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Спартака Субботи, але на момент публікації цієї новини не отримав від нього відповіді.

Тим часом герой розслідування опублікував в Instagram свою позицію щодо оприлюднених фактів. «Це не перший хейт, з яким я стикаюсь. Це нормально, це буде й далі, я це просто переживу… Але що я хочу сказати — що я не дозволю ображати людей, не дозволю ображати свою аудиторію, не дозволю її обзивати, робити висновки щодо людей, які мене слухають, дивляться, яким я подобаюсь…», — написав Суббота.

«Детектор медіа» ознайомився із повною версією розслідування Іллі Полудьонного і, своєю чергою, вважає за потрібне зазначити, що у цьому матеріалі ми не знайшли жодних образ на адресу аудиторії, якій ЗМІ транслювали думки та оцінки Спартака Субботи.

Також на розслідування Іллі Полудьонного зреагувало видання «Українська правда», для якого Суббота у 2019-2021 роках писав колонки. «"УП" та "УП. Життя" дійсно публікували колонки Спартака Субботи, у яких він представлявся як психотерапевт і науковий керівник Інституту когнітивного моделювання. Однак публікації Спартака не виходили у нас з червня 2021 року, і він ніколи не був експертом наших редакційних матеріалів», — зауважує видання і додає, що намагається зв’язатися зі Спартаком Субботою, щоб отримати його коментар.

«Детектор медіа» також у минулому опублікував одну колонку Субботи. Наша редакція наразі вирішила прибрати цей текст з сайту і дочекатися прояснення ситуації.

Фото: Спартак Суббота / Facebook; автор фото обкладинки: Alla Chornolutska 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY