Масі Найєм: Вчора адвокати зґвалтованої дівчини фактично зірвали запис випуску «Говорить вся країна»

Масі Найєм: Вчора адвокати зґвалтованої дівчини фактично зірвали запис випуску «Говорить вся країна»

29 Березня 2023
48693
29 Березня 2023
13:12

Масі Найєм: Вчора адвокати зґвалтованої дівчини фактично зірвали запис випуску «Говорить вся країна»

48693
Адвокат прокоментував заяву «1+1» щодо того, чи планували на каналі залучати постраждалу до зйомок випуску про неї.
Масі Найєм: Вчора адвокати зґвалтованої дівчини фактично зірвали запис випуску «Говорить вся країна»
Масі Найєм: Вчора адвокати зґвалтованої дівчини фактично зірвали запис випуску «Говорить вся країна»

28 березня у відповіді на запит «Детектора медіа» пресслужба «1+1» оприлюднила свою позицію щодо підготовки програми «Говорить вся країна» про групове зґвалтування дівчини на Закарпатті. Ця подія викликала резонанс вироком — троє неповнолітніх ґвалтівників, які зняли все на відео та поширили його у школі, отримали умовні строки. 

«Команда проєкту готувала випуск, дотримуючись усіх журналістських стандартів, моральних та етичних норм та мала письмові дозволи на зйомку від дорослих учасників процесу — рідних героїні. До цього ж, участь дівчини у студії не планувалася. Участь неповнолітніх у програмі не планувалася взагалі», — йдеться зокрема у відповіді пресслужби «1+1».

Нагадаємо, раніше адвокат Масі Найєм, який після розголосу разом із групою адвокатів узявся за цю справу, стверджував, що журналісти токшоу «Говорить вся країна» намагалися запросити на зйомки випуску постраждалу дівчину, її бабусю та батька, однак адвокатам вдалося запобігти цьому.

У середу, 29 березня, «Детектор медіа» звернувся до Масі Найєма з проханням прокоментувати інформацію, яку «1+1» озвучив у вчорашній відповіді. На перше питання, як він міг би прокоментувати твердження каналу «участь дівчини у студії не планувалася», Найєм відповів: «Це неправда».

Як розповів адвокат, канал привіз із Закарпаття шестеро людей: постраждалу дівчину, її батька, її молодших брата і сестру, їхню бабусю, а також жінку, що супроводжувала родину просто як подруга. Зворотні квитки на потяг творці токшоу людям, яких привезли, обіцяли видати після запису програми. Канал орендував для них однокімнатний номер у хостелі на Борщагівці. За словами Найєма, він та його колеги перевезли людей, щоб розмістити їх у більш зручному місці.

«Планувалося, що постраждала дівчина буде сидіти в окремій темній кімнаті, її будуть знімати зі спини і будуть щось питати, якщо це буде потрібно під час запису програми», — стверджує Масі Найєм. Після того, як він вирішив взятися за захист прав зґвалтованої дівчини і почав збирати для цієї роботи групу адвокатів, він перебував на зв’язку із представниками команди токшоу «Говорить вся країна». Зокрема, із Найємом контактував Максим, який представився як «шеф-редактор “1+1”».

Адвокат каже, що у спілкуванні із ним Максим весь час наполягав на участі у запису програми не лише бабусі та батька постраждалої, але й самої дівчини. Найєм зробив аудіозаписи цих розмов із Максимом і готовий їх оприлюднити. Врешті-решт, адвокати ухвалили спільне рішення, що ні вони самі, ані їхня підзахисна або хто-небудь з її родини не братимуть участі у зйомках токшоу, про що була поінформована команда «Говорить вся країна».

Вчора поки адвокати працювали із дівчиною та її батьком, творці токшоу зв’язалися із бабусею, разом з якою були молодші онуки, розпитали адресу її перебування, приїхали та відвезли її у знімальний павільйон токшоу, що розташований на території кіностудії ім. О.Довженка. Вже звідти бабуся подзвонила батькові дівчини, і так адвокати дізналися, що телевізійники готуються до зйомок попри те, що вже отримали відмову.

За словами Масі Найєма, його колеги-адвокати Ілля Воробйов та Наталя Баранова оперативно виїхали до бабусі, вивели її з павільйону і фактично зірвали запис випуску «Говорить вся країна». Найєм розповів, що він віддав свою машину та водія, аби родина могла дістатися додому на Закарпаття.  

У розмові із «Детектором медіа» адвокат також зауважив, що телевізійники обіцяли батькові дівчини виділити для захисту прав його постраждалої доньки свого адвоката. Як припускає Найєм, цією особою може бути Сергій Старенький, який свого часу приїжджав зі знімальною групою до дівчини, що стала жертвою зґвалтування у Кагарлику. Такі дії адвоката Найєм розцінює як «збоченство».

Нагадаємо, що подія, обговоренню якої збирались присвятити випуск «Говорить вся країна», трапилася на Закарпатті ще у серпні 2021 року, але вирок винесли лише 20 березня цього року. Згідно з інформацією «Української правди», троє підлітків зґвалтували тоді ще 14-річну дівчинку. Воловецький райсуд визнав їх винними, однак змінив кваліфікацію справи на більш м'яку статтю та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. А через неповнолітній вік звільнив підлітків від відбування покарання, призначивши натомість іспитовий строк на два роки.

Вища рада правосуддя (ВРП) перевірить зареєстровані скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Оксаною Софілканич дисциплінарного проступку та повідомлення судді про втручання в її діяльність. В Офісі Генпрокурора повідомили, що прокуратура оскаржуватиме вирок суду щодо кривдників дівчинки.

Фото: Масі Найєм / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48693
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
393 дн. тому
Канал "1+1"-95 хотів отримати задоволення знявши відосики зі стражданнями. Розваги УПА-шизму, прихильників сильної руки - наводити порядок серед слабких. От мовний омбудсмен наводить порядок саме на територіях, найбільш постраждалих від ракет та вимкнення світла. Вже продаж 50 тисяч посад гауляйтерам Криму, вони ще себе покажуть наведенням порядку серед слабких і звільнених.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду