Канал «1+1» знімає програму про зґвалтування дитини на Закарпатті. Правозахисниця закликає медіа утриматися від додаткового травмування жертви

Канал «1+1» знімає програму про зґвалтування дитини на Закарпатті. Правозахисниця закликає медіа утриматися від додаткового травмування жертви

28 Березня 2023
5153
28 Березня 2023
20:54

Канал «1+1» знімає програму про зґвалтування дитини на Закарпатті. Правозахисниця закликає медіа утриматися від додаткового травмування жертви

5153
Адвокат Масі Найєм повідомив про наміри каналу «1+1» зняти ток-шоу про зґвалтування дитини на Закарпатті з запрошенням її до студії. Правозахисниця Аксана Філіпішина вважає, що медіа мають утриматися від зйомок через ризик знову травмувати дитину. «Детектор медіа» чекає на коментарі від «1+1».
Канал «1+1» знімає програму про зґвалтування дитини на Закарпатті. Правозахисниця закликає медіа утриматися від додаткового травмування жертви
Канал «1+1» знімає програму про зґвалтування дитини на Закарпатті. Правозахисниця закликає медіа утриматися від додаткового травмування жертви

У вівторок, 28 березня, адвокат Масі Наєм повідомив, що на телеканалі «1+1» знімають новий випуск ток-шоу «Говорить вся країна» з Олексієм Сухановим про історію зґвалтованої дівчинки з Закарпаття. За словами адвоката Масі Найєма, який після розголосу разом із групою адвокатів узявся за цю справу, журналісти проєкту намагалися запросити в ефір її бабусю та батька, а також саму постраждалу, однак адвокатам вдалося запобігти цьому. Про це Найєм повідомив на власній сторінці у фейсбуці.

«Ми розуміємо, що те, що буде відбуватися в прямому етері, може нашкодити психічному стану постраждалої, її майбутньому та інтересам в апеляційній справі, тому дівчинка та її батько участі в шоу не братимуть», написав адвокат у фейсбуці. 

У коментарі «Детектору медіа» Найєм додав, що наразі дівчинка з сім’єю повертаються додому на Закарпаття. 

За його словами, незадовго до цього він спілкувався з журналістом телеканалу «1+1», який показав сценарій ефіру. Так, у студію планували запросити експертів і бабусю дівчинки з молодшими онуками, які мали переглянути відео з подіями того дня.

«Я казав йому, що у вас є певна інформація та матеріали, які можуть нашкодити судовому процесу, якщо це оприлюднять раніше. Однак він відповів мені, що буде до останнього боротися за це і показав мені сценарій [...]. Докази того, що  журналісти мали намір це запустити, є в мене в аудіозаписі», розповів Масі Найєм. 

Прессекретарка Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що журналісти також запросили їх узяти участь у ток-шоу, однак омбудсман відмовився.

«Щодо участі інших нам невідомо, ми зробили моніторинговий візит на Закарпаття, вивчаємо матеріали справи. Те, що пише Масі, ми не можемо зараз підтвердити чи спростувати»— додала прессекретарка Уповноваженого.

Аксана Філіпішина,  заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини, яка донедавна працювала в Офісі Уповноваженого з прав людини ВРУ, так прокоментувала ситуацію «Детектору медіа»: «Те, що дитину починають тягнути на інтерв’ю і тим самим змушувати переживати ситуацію знову і знову, — неприпустимо. Вважаю, що як тільки про це стало відомо, мало послідувати звернення Уповноваженого з прав людини ВРУ, яке застерігало б від таких дій журналістів та ЗМІ. Замість цього Дмитро Лубінець виступає із заявою про те, що бере справу під власний контроль. Але треба розуміти, що омбудсмана немає в кримінальному процесі. Тому все що він обіцяє — пшик. Не має він права доступу до матеріалів кримінальної справи й права втручатися в правосуддя. А для того, щоб описувати ситуацію, треба нею володіти, а не переказувати пости пересічних громадян».

За словами правозахисниці, Уповноважений з прав людини повинен був звернутися до ЗМІ з тим, щоб вони утрималися від спілкування з дитиною, щоб запобігти її травматизації. Але натомість, каже вона, біля села — купа машин із журналістами.

«Це я знаю від очевидців. Однак не розумію, чому "бути першим" для медійників у цьому випадку переважає над здоровим глуздом? Втім, пояснення все ж є: тому що нікому немає діла до прав і захисту цієї бідолашної дитини», — говорить Філіпішина.

Ми також звернулися по коментар до телеканалу «1+1» та очікуємо на відповідь. Вівторкове ток-шоу «Говорить вся країна» присвятили іншій темі.

Нагадаємо, що ця подія трапилася на Закарпатті ще у серпні 2021 року, але вирок винесли лише 20 березня цього року. Згідно з інформацією «Української правди», троє підлітків зґвалтували тоді ще 14-річну дівчинку. Воловецький райсуд визнав їх винними, однак змінив кваліфікацію справи на більш м'яку статтю та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. А через неповнолітній вік звільнив підлітків від відбування покарання, призначивши натомість іспитовий строк на два роки.

Вища рада правосуддя (ВРП) перевірить зареєстровані скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Оксаною Софілканич дисциплінарного проступку та повідомлення судді про втручання в її діяльність. В Офісі Генпрокурора повідомили, що прокуратура оскаржуватиме вирок суду щодо кривдників дівчинки.

Фото надані пресслужбою «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5153
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду