Канал «1+1»: участь зґвалтованої дитини в токшоу про неї не планувалася. Адвокат Найєм говорить, що має докази протилежного

Канал «1+1»: участь зґвалтованої дитини в токшоу про неї не планувалася. Адвокат Найєм говорить, що має докази протилежного

28 Березня 2023
10371
28 Березня 2023
23:50

Канал «1+1»: участь зґвалтованої дитини в токшоу про неї не планувалася. Адвокат Найєм говорить, що має докази протилежного

10371
Пресслужба «1+1» проінформувала, що «участь неповнолітніх у програмі не планувалася взагалі», а випуск готували, «дотримуючись стандартів». Адвокат Масі Найєм повідомляв протилежне.
Канал «1+1»: участь зґвалтованої дитини в токшоу про неї не планувалася. Адвокат Найєм говорить, що має докази протилежного
Канал «1+1»: участь зґвалтованої дитини в токшоу про неї не планувалася. Адвокат Найєм говорить, що має докази протилежного

Пресслужба «1+1» надіслала «Детектору медіа» свою позицію щодо підготовки програми «Говорить вся країна» про групове зґвалтування дитини на Закарпатті. Ця подія викликала резонанс вироком — троє неповнолітніх ґвалтівників, які зняли все на відео та поширили його у школі, отримали умовні строки. 

В «1+1» вирішили присвятити цій темі випуск ток-шоу «Говорить вся країна», для чого відправили знімальну групу на Закарпаття та планували ефір.

У позиції «1+1» ідеться про те, що команда ток-шоу Олексія Суханова готувала випуск, «дотримуючись усіх журналістських стандартів, моральних та етичних норм і мала письмові дозволи на зйомку від дорослих учасників процесу».

Ось текст позиції каналу повністю:

«Сьогодні (28 березня — "ДМ") командою проєкту "Говорить вся країна" планувався запис випуску про жахливий випадок зґвалтування неповнолітньої дівчини, а головне — про вирок суду, який обурив всю країну. Головною метою випуску було розглянути усі факти та обговорити з експертами, що саме потрібно зробити, щоб юридична система України захищала всіх українок та українців. Команда проєкту готувала випуск, дотримуючись усіх журналістських стандартів, моральних та етичних норм та мала письмові дозволи на зйомку від дорослих учасників процесу — рідних героїні. До цього ж, участь дівчини у студії не планувалася. Участь неповнолітніх у програмі не планувалася взагалі.

Як відомо, саме суспільний резонанс та увага з боку медіа у багатьох подібних випадках допомагає зрушити юридичні процеси з місця. Такі випадки були й у досвіді команди проєкту "Говорить вся країна". У даному конкретному випадку вся країна знає, яке судове рішення винесене у цій справі, і тому суспільство і ЗМІ відчувають на собі відповідальність захищати та встановлювати справедливість. До того ж команда проєкту уже декілька місяців була на зв’язку із родиною по цій справі, пропрацьовуючи майбутній випуск. У великій мірі саме завдяки роботі журналістської спільноти, і в тому числі роботі команді "Говорить вся країна", родина отримала фахову підтримку відомої юридичної фірми, що підвищує шанси довести справу до дійсно справедливого вироку в змагальному судовому процесі.

Оскільки деякі гості відмовилися від запису програми, зйомки не відбулись. Зі свого боку "1+1" продовжує стояти на засадах професійності, відкритості та всебічного висвітлення подій, які становлять суспільний інтерес. Команда діє винятково в рамках закону. Ми знаємо, що за справу взялися професійні адвокати, які також були запрошені до обговорення у студії, тож бажаємо їм якнайшвидше довести справу до логічного завершення, адже зло має бути покаране.

Нагадаємо, "Говорить вся країна" — це токшоу, в якому у форматі журналістського розслідування автори проєкту розкриватимуть деталі подій, які викликали суспільний резонанс. За допомогою сюжетів, героїв та свідків крок за кроком проявлятимуться нові факти кейсів, які сколихнули всю країну. Місія ток-шоу "Говорить вся країна" — віднайти правду та встановити справедливість у найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу», — ідеться у позиції «1+1».

Нагадаємо, що адвокат Масі Найєм повідомив раніше цього дня, що журналісти проєкту таки намагалися запросити в ефір бабусю та батька дівчини, а також і її саму.

«Журналісти намагались хитрощами виманити в цей етер бабусю постраждалої, її батька і саму постраждалу. Дякуючи адвокатам ... нам вдалось цьому запобігти… в наш час це сюрр. Сюрр — протидіяти діям журналістів, коли питання стосується такої теми», — написав Найєм.

У коментарі «Детектору медіа» Найєм додав, що наразі дівчинка з сім’єю повертаються додому на Закарпаття. 

За його словами, незадовго до цього він спілкувався з журналістом телеканалу «1+1», який показав сценарій ефіру. Так, у студію планували запросити експертів і бабусю дівчинки з молодшими онуками, які мали переглянути відео з подіями того дня.

«Я казав йому, що у вас є певна інформація та матеріали, які можуть нашкодити судовому процесу, якщо це оприлюднять раніше. Однак він відповів мені, що буде до останнього боротися за це і показав мені сценарій [...]. Докази того, що журналісти мали намір це запустити, є в мене в аудіозаписі», — розповів Масі Найєм.

«Детектор медіа» звернеться до адвоката з проханням прокоментувати заяву «1+1».

Про неприпустимість експлуатації постраждалої дитини в ток-шоу і взагалі медійниками розповіла представниця Української Гельсінської спілки з прав людини.

Нагадаємо, що ця подія трапилася на Закарпатті ще у серпні 2021 року, але вирок винесли лише 20 березня цього року. Згідно з інформацією «Української правди», троє підлітків зґвалтували тоді ще 14-річну дівчинку. Воловецький райсуд визнав їх винними, однак змінив кваліфікацію справи на більш м'яку статтю та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. А через неповнолітній вік звільнив підлітків від відбування покарання, призначивши натомість іспитовий строк на два роки.

Фото: пресслужба «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10371
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду