detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
17.03.2023 18:39
У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК
У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК
Скандадьний ОАСК Верховна Рада ліквідувала у грудні 2022-го.

У Києві замість ліквідованого Окружного адміністративного суду зареєстрували Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС). Про це повідомили у пресслужбі Державної судової адміністрації України.

Новий суд зареєстрували 28 лютого. Він працюватиме за адресою: вул. Липська, буд. 18/5, м. Київ.

Тимчасовою виконувачкою обовʼязків керівника апарату суду призначили Наталію Оленченко.

Після початку роботи КМОАС до нього перенаправлять усі справи в юрисдикції міста Києва, які на перехідний період тимчасово повинні розглядатися в Київському окружному адміністративному суді.

Нагадаємо, Верховна Рада України 13 грудня ліквідувала Окружний адміністративний суд міста Києва. Відповідний законопроєкт президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний ще у квітні 2021 року.

Як повідомлялося, у липні 2020-го детективи НАБУ оголосили підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'ятьом суддям цього суду. За версією слідства, вони діяли в рамках злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

За останні роки діяльності ОАСК запам’ятався багатьма суперечливими рішеннями. Скажімо, у січні 2021 року ОАСК визнав протиправною та нечинною постанову уряду, яка затвердила нову редакцію українського правопису. 

У квітні 2021-го ОАСК визнав незаконними дії Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості освіти (НАЗЯВО), який встановив в наукових роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета плагіат.

Тоді ж канцелярія суду зареєструвала позов «Партії Шарія» до Служби безпеки України, яка відкрила провадження про підробку документів при перереєстрації партії.

У серпні 2021-го ОАСК повністю задовольнив позов першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, чим визнав незаконним його звільнення з військової служби та поновив його на посаді. За даними розслідування програми «Наші гроші», Семочко, будучи на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, вимагаючи «відкати», що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів, через що померло близько 200 пацієнтів. Семочка звільнив п'ятий президент Петро Порошенко, цього вимагали, зокрема, журналісти та активісти.

Згодом, у липні того ж року ОАСК відкрив провадження за позовом російського репера Моргенштерна до СБУ щодо внесення його до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, а вже у січні 2022-го зареєстрував позов телеканалу «Наш» Євгенія Мураєва проти Нацради щодо скасування позапланової безвиїзної перевірки каналу.

За інофрмацією журналістів «Bihus.Info», вже протягом 2022-го за час воєнного стану Окружний адміністративний суд Києва ухвалив низку рішень про поновлення на посаді та багатомільйонні виплати люстрованим суддям та чиновникам, а також скасував санкції проти підприємства з «російським слідом».

Фото: ЦПК

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY