Азад Сафаров: «Російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема»

Азад Сафаров: «Російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема»

13 Березня 2023
921
13 Березня 2023
10:51

Азад Сафаров: «Російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема»

921
Так другий режисер і лінійний продюсер фільму «Будинок зі скалок», номінованого на «Оскар», прокоментував перемогу у номінації стрічки «Навальний».
Азад Сафаров: «Російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема»
Азад Сафаров: «Російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема»

У ніч із 12 на 13 березня у Лос-Анджелесі відбулася ювілейна 95-та церемонія вручення нагород премії «Оскар». Цього року серед номінантів була стрічка спільного виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії «Будинок зі скалок» данського кінорежисера Сімона Леренга Вільмонта. Кінокартина боролася за перемогу у номінації «Найкращий документальний фільм», але за результатами голосування членів Американської кіноакадемії нагороду здобула стрічка «Навальний» канадського режисера Деніела Роера.

Другий режисер і лінійний продюсер фільму «Будинок зі скалок» прокоментував цю подію на своїй фейсбук-сторінці: «Друзі, мені дуже шкода, що ми не змогли принести Оскар Україні. Ми дуже хотіли подарувати маленьку радість українцям у ці важкі часи. Ми дуже вірили в це і боролися до останнього. Ми мали виграти не тому, що ми з України, а тому що фільм глибокий, цінний і талановито знятий данським режисером Сімоном Леренгом Вілмонтом і зроблений крутою командою. Але сьогоднішній вечір ще раз довів, що російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема. А значить, у нас ще багато роботи».

Від коментарів «Детектору медіа» Азад Сафаров відмовився через різницю у часі (в Лос-Анджелесі зараз пізня ніч) і сильну втому, сказавши, що свій день, коли відбувалася церемонія нагородження, він почав о 6 ранку.

Нагадаємо, про те, що фільм «Будинок зі скалок» отримав номінацію на «Оскар»-2023, стало відомо наприкінці січня.

«Будинок зі скалок» — другий фільм в історії незалежної України, який отримав номінацію на «Оскар». Стрічка створена за підтримки Дежавного агентства України з питань кіно. Це спільний проєкт Данії, Фінляндії, Швеції та України. Українськими співпродюсерками фільму стали Дар’я Бассель і Віка Хоменко, а лінійним продюсером та другим режисером — Азад Сафаров. 

Фільм розповідає історію дитячого будинку у нині окупованому Лисичанську. На момент зйомок від лінії фронту його відділяли лише 20 кілометрів. Герої фільму — діти, яких залишили батьки. У притулку вони очікують на  свою долю: повернення до старої домівки або ж переїзд до нової. Працівниці притулку дарують дітям моменти радості та спокою і повертають у вже майже втрачене дитинство.

Раніше «Будинок зі скалок» отримав одну з найпрестижніших нагород у світі — за «Найкращу режисуру» на кінофестивалі в Санденсі. Також фільм здобув дві нагороди на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival та перемогу на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції. В Україні фільм було підтримано Державним агентством України з питань кіно.

З 9 березня «Будинок зі скалок» — в українському кінопрокаті. 12 березня фільм показали в телеефірі каналу «Суспільне Культура».

Як і минулого року, Американська кіноакадемія знову не погодила звернення президента України Володимира Зеленського на врученні премії «Оскар».

Найкращим фільмом 2023 року на церемонії «Оскар» став «Все завжди та водночас» режисерів Дена Квана та Деніела Шайнерта.  Він забрав додому сім статуеток, включаючи три з чотирьох акторські нагороди, призи за найкращий сценарій, монтаж і режисерську роботу. 

Фото: Азад Сафаров / Facebook 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
13.03.2023 19:00
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
13 259
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду