detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.03.2023 11:34
На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні
На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні
Два фільми презентують їхні творці.

У Ризі триває Міжнародний фестиваль документального кіно Artdocfest/Riga. На ньому показали шість фільмів про війну, розв’язану Росією в Україні.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Зокрема, в четвер показали фільм «Коли в Бучу прийшла весна», знятий режисерським подружжям, українкою Мілою Тешаєвою та німцем Маркусом Ленцем. Картину представив і відповів на запитання глядачів один зі співавторів, Маркус Ленц.

У п’ятницю на фестивалі продемонстрували 28-хвилинну короткометражку «Away/Геть». Її герої — 16-річні художники-біженці з України Андрій та Аліса, які влаштували перфоманс на вулицях Будапешта: малювали мапу України, якою повзають кілька механічних солдатів із літерами Z на спині. Маленькі діти переставлять солдатиків так, аби вони повзли геть за українські кордони.

У суботу та неділю була показана дилогія литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс» (2016) і «Маріуполіс-2» (2022). 

Також у неділю можна було переглянути картину Дмитра Томашпольського «Лариса Кадочникова. Війна» (2022). У стрічці українська акторка, яка зіграла свого часу Марічку у фільмі «Тіні забутих предків», а після 24 лютого вирішила залишитися в Києві, розказує про буття української столиці в найважчі дні війни.

Інша стрічка «Вітер зі Сходу» (2022), знята режисеркою Катериною Степанковою, розповідає, як її мама акторка Ада Роговцева у 2014 році зібрала акторську бригаду, яка вже багато років їздить на фронт і підтримує українських захисників.

У понеділок на фестивалі продемонструють також дві роботи на воєнну тему української режисерки Аліси Коваленко — її останню працю «Ми не згаснемо» (2023) та давнішу «Аліса в Країні війни» (2015). Коваленко сама представить свої роботи та відповість на запитання глядачів.

«Укрінформ» зазначає, що війна в Україні стала основною темою фестивалю «Артдокфест», про що зокрема свідчить його емблема: три пальці руки в жовто-синіх кольорах, підняті догори як знак тризуба.

Як писав «Детектор медіа», на цьогорічному фестивалі Artdocfest у двох конкурсних програмах — Artdocfest Open та «Балтійський фокус» — беруть участь понад 30 фільмів. До складу журі програми «Балтійський фокус» увійшла українка Юлія Сінькевич.

Фото: Artdocfest/Riga

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY