Найбільше назв, пов’язаних з Росією, за рік перейменували у Києві та Вінниці

Найбільше назв, пов’язаних з Росією, за рік перейменували у Києві та Вінниці

23 Січня 2023
1109
23 Січня 2023
11:24

Найбільше назв, пов’язаних з Росією, за рік перейменували у Києві та Вінниці

1109
У 2022 році у 50 досліджених містах перейменували близько 2200 топонімів.
Найбільше назв, пов’язаних з Росією, за рік перейменували у Києві та Вінниці
Найбільше назв, пов’язаних з Росією, за рік перейменували у Києві та Вінниці

Найбільше топонімів, пов’язаних з Росією, серед українських міст за  2022 рік перейменували у Києві та Вінниці. Про це свідчать результати дослідження організації «Transparency International Ukraine» в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста».

За даними дослідження, від початку широкомасштабної війни в 33 містах з-поміж досліджених 50-ти перейменували близько 2200 топонімів назви вулиць, бульварів, площ, скверів, районів і навіть озер та теплоходів.

Очолили рейтинг перейменувань Київ (237 перейменувань) та Вінниця (232 перейменування). Крім того, серед лідерів Кривий Ріг (183), Кам’янське (182), Суми (179), Кременчук (142), Черкаси (105).

«Ми відмовились від російських назв столичної топоніміки. Натомість вшановуємо та увіковічуємо події української історії та наших героїв. Процес дерусифікації та декомунізації сприяє зменшенню інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян», — наголосив заступник міського голови Києва Володимир Бондаренко на сайті КМДА.

Грають роль також не абсолютні, а відносні показники, які напряму залежать від розміру міст. Скажімо, у Павлограді, який до топ-переліку не потрапив, довелося перейменувати кожну п'яту вулицю (усього змінено назву для 61 топоніма).

Ще в 9 містах із 50-ти цей процес перейменування вже запущений, але результатів поки немає. Це може бути пов'язано з тим, що топонімічні комісії напрацьовують варіанти назв або мешканці вносять свої пропозиції. 

Вісім міст з переліку не перейменовували топоніми і навіть не розпочали цього процесу. Утім, сім із них перебувають у зоні бойових дій або в окупації.

В цьому контексті показовим є досвід Лозової, яка майже одразу після деокупації заявила про потребу відмовитися від понад 100 російських та радянських топонімів. «Нам треба прославляти своїх героїв, митців, художників, поетів і видатних військових, які заслуговують на те, щоб щодня люди, виходячи з свого дому, дивлячись на табличку на будинку чи вулиці, асоціювали себе саме з Україною», — запевняє секретар Лозівської міськради Юрій Кушнір.

Значно менше перейменували назв у містах на заході України, де процеси декомунізації та дерусифікації  проходили з проголошення незалежності. Наприклад, у Львові у 2022 році змінили всього 53 топоніми, у Мукачеві — 79, у Коломиї — 20, а в Тернополі — 15.  

Відомо, що в межах декомунізації протягом 2015-2016 років перейменували понад 51 тисячу вулиць, скверів, площ, 991 населений пункт, а також демонтували близько 2,5 тисячі пам’ятників.

Нагадаємо, раніше у Києві примали рішення про перейменування вулиці Волгоградської на честь загиблого на фронті активіста Романа Ратушного, вулиці Жолудєва – на вулицю загиблого на фронті військового кореспондента, військовослужбовця ЗСУ Олександра Махова, вулиці Багратіона на вулицю фотокореспондента Максима Левіна, вбитого росіянами у Київській області.

Крім того, вулицю Генерала Карбишева у Києві перейменували іменем соціологині Ірини Бекешкіної, а вулицю Біломорську – іменем активістки Катерини Гандзюк.

Фото: kyivcity.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1109
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
semmm
430 дн. тому
Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> paply.org/northtech
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду