Киянам пропонують проголосувати за назву вулиці на честь письменника Юрія Покальчука

Киянам пропонують проголосувати за назву вулиці на честь письменника Юрія Покальчука

11 Грудня 2022
989
11 Грудня 2022
15:48

Киянам пропонують проголосувати за назву вулиці на честь письменника Юрія Покальчука

989
«Перейменування вулиці Бажова на честь Юрія Покальчука стало б знаковою подією для міста та його культури, тим більше, що мешкав Юрко зовсім неподалік — на Русанівці», — вважають сучасники письменника.
Киянам пропонують проголосувати за назву вулиці на честь письменника Юрія Покальчука
Киянам пропонують проголосувати за назву вулиці на честь письменника Юрія Покальчука

Вулицю Бажова у Києві пропонують перейменувати на честь Юрія Покальчука. Відповідну петицію №11572 зареєстрував голова мистецького обєднання «Остання барикада» Олександр Доній

«Сьогодні Київ проходить через масштабний процес знеросійщення публічного простору міста. Водночас, у Дніпровському районі досі лишається вулиця імені російського письменника Бажова, який не має жодного стосунку до історії чи культури України, — зазначив Олександр Доній. — Звертаємось до Київської міської ради із закликом перейменувати вулицю Бажова на честь Юрія Покальчука — культового українського письменника-постмодерніста, поета, перекладача, літературознавця, автора сценаріїв і співпостановника телефільмів, громадського діяча».

Сучасники Юрія Покальчука називають його «особливим і неповторним явищем у культурному та громадському житті Києва і України». Його культурна та мистецька діяльність мала — і продовжує мати — значний вплив на розвиток та становлення сучасної української літератури і мистецтва, йдеться в петиції.

Покальчук — автор численних романів, 5 збірників поезій, 15 збірників повістей та оповідань, літературно-критичних праць та публіцистичних статей. Володів 11-ма іноземними мовами. У колишньому СРСР був першим перекладачем творів видатного аргентинського письменника Хорхе Луїса Борхеса. Також перекладав твори Селінджера, Кортасара, Амаду, Льйосу, Кіплінга, Рембо. Як літературознавець досліджував латиноамериканську літературу.

Був одним із засновників літературного об’єднання «Пси святого Юра» (1994), співзасновником і першим президентом Асоціації українських письменників (1997-2000), провідним учасником київського мистецького об'єднання «Остання Барикада». Як громадський діяч вкладав значні зусилля у популяризацію української мови.

Чимало віршів Юрія Покальчука покладено на музику. Зокрема, він співпрацював з рок-гуртом «Мертвий півень». Згодом також став джазменом, засновником і лідером музичного гурту «Вогні великого міста», який виконував пісні на його тексти.

Юрій Покальчук помер 10 вересня 2008 року внаслідок тяжкої хвороби.

Нагадаємо, згідно з рішенням Київської міської ради, в столиці перейменують понад 102 вулиці. Чимало з них замість імен громадян Росії тепер носять імена культурних діячів та захисників України. Так, у Києві з'явилися проспект Володимира Івасюка, вулиця Романа Ратушного. 

Фото з фейсбук-сторінки Юрія Покальчука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
989
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду