Надсянську говірку внесли до нематеріальної культурної спадщини України

Надсянську говірку внесли до нематеріальної культурної спадщини України

29 Грудня 2022
1052
29 Грудня 2022
16:34

Надсянську говірку внесли до нематеріальної культурної спадщини України

1052
Носіями говірки є мешканці Мостищини Львівської області.
Надсянську говірку внесли до нематеріальної культурної спадщини України
Надсянську говірку внесли до нематеріальної культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до переліку нематеріальної культурної спадщини України надсянську говірку з Мостищини Львівської області. 

Відповідний наказ міністр Олександр Ткаченко підписав 23 грудня.

У департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА розповіли, що надсянська говірка належить до архаїчних говорів галицько-буковинської групи південно-західного наріччя. Має звукові перетворення, своєрідну лексику та діалекти.

«Надсянський говір поширений переважно по річці Сян та її притоках від річки Стрв’яж (Стривігор) на півдні аж до річки Танви на півночі. На території України невеликою смугою тягнеться на крайньому заході Львівської області та окремими острівцями в околицях Перемишля, Ярослава (тепер Польща)», — зазначили у ЛОВА.

Серед носіїв люди як старшого, так і молодшого віку.

У структурі надсянського говору зберігається багато рис, спільних з лемківським, бойківським, наддністрянським говорами. Тривалий контакт з польською мовою вплинув на формування говору та на чіткість його зовнішніх меж.

Також до нематеріальної культурної спадщини України додали кобзарство, традиційний обрядовий хліб Вінниччини, випікання весільних утят у селі Річки на Сумщині, обряд приготування страви «Зелеківська зливанка» на Слобожанщині та ремесло гуцульської боднарки.

Нагадаємо, влітку Мінкульт вніс до нематеріальної культурної спадщини України 21 новий елемент. Серед них — мистецтво створення яворівської забавки, приготування яворівського пирога і традиція різдвяної зірки села Мацьковичі на Львівщині.

Фото: Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА/фейсбук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1052
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду