«Меморіал» зняв документальний фільм про двох українців, чиї сім'ї загинули від рук окупантів

«Меморіал» зняв документальний фільм про двох українців, чиї сім'ї загинули від рук окупантів

26 Грудня 2022
1567
26 Грудня 2022
10:48

«Меморіал» зняв документальний фільм про двох українців, чиї сім'ї загинули від рук окупантів

1567
Сім’ї Сергія Перебийноса і Володимира Ободзінського загинули від російських обстрілів в Ірпені та на Житомирщині. Два чоловіки розповідають, як пережили втрату і як живуть далі.
«Меморіал» зняв документальний фільм про двох українців, чиї сім'ї загинули від рук окупантів
«Меморіал» зняв документальний фільм про двох українців, чиї сім'ї загинули від рук окупантів

Платформа «Меморіал» створила документальний фільм «Жити, коли забрали твій світ» про історії двох українців, які втратили свої сім’ї через обстріли російських військ. Прем'єра фільму відбулась на ютубі в п’ятницю, 23 грудня.

Як повідомляє НВ, яке є партнером показу, фільм розповідає історії двох українців, які втратили свої сім’ї в результаті російських обстрілів після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Сергій Перебийніс з дружиною Тетяною, сином Микитою та донькою Алісою переїхали з Донецька в Київ у 2014-му. Тоді росіяни вперше забрали у них дім. Спершу винаймали помешкання у столиці, а через п’ять років купили власну квартиру в Ірпені.

«Останні два з половиною роки це вже було таке спокійне сімейне життя, про яке мріють всі», — розповідає чоловік. Сергій із дружиною працювали, 18-річний син навчався в університеті, дев'ятирічна донька – у школі.

Фото: архів Сергія Перебийноса

Повномасштабну війну Сергій з рідними зустріли окремо. Він 18 лютого поїхав до Донецька, бо його мама важко захворіла, дружина з дітьми залишилися в Ірпені. Коли росіяни зайшли до міста, сім’я кілька разів намагалася виїхати до Києва, але не могла через ворожі обстріли.

6 березня рідні Сергія знову вирішили спробувати виїхати. Кинули автівку на дорозі, бо попереду росіяни розстріляли цивільні машини. Пішли пішки через розбитий ірпінський міст, але не дійшли до евакуаційних автобусів близько 300 метрів.

«Розірвалася міна, і практично всі осколки полетіли в це місце. Тому шансів у них не було ніяких. Вони загинули всі практично одномоментно», – розповідає Сергій.

Щойно з міста вибили росіян, Сергій повернувся жити в Ірпінь і почав допомагати людям, які залишилися без житла. Шукає такі родини в соціальних мережах, збирає гроші, купує матеріали за власні кошти й власноруч відновлює людям житло.

«Якщо ти не в ЗСУ, ти в тилу, то що ти тут повинен робити? Або працювати, платити податки, або допомагати чи то фронту, чи то тут людям на місці», – переконаний чоловік.

Володимир Ободзінський з Житомирщини мав дружину, сина, доньку та двох однорічних онуків. Свій будинок мрії у Юрівці родина будувала 10 років.

Фото: архів Володимира Ободзінського

24 лютого чоловік поїхав на роботу до Києва. Їздити надалі звідти додому щотижня, як раніше, під час війни він не міг. 8 березня Володимир поговорив із дружиною телефоном, переконався, що в рідних усе добре.

Близько дев’ятої вечора йому зателефонував друг і повідомив, що поблизу їхнього будинку було чутно вибухи. Володимир почав дзвонити дружині, сину, доньці – телефони були вимкнені. Він попросив свого батька, який живе неподалік, піти й перевірити, чи нічого не сталося.

«Я набираю батька, ще не почув ні "алло", нічого, чую крик матері, і батько мені каже: "Вов, у будинку ніхто не вижив". І все. На цьому моє життя закінчилося», – розповідає Володимир крізь сльози.

Минуло майже вісім місяців, а Володимир досі не може повірити, що його рідних більше немає. Чоловік щотижня їздить на їхні могили. Одного дня разом з гуманітарним штабом з Малина повіз допомогу селам на Київщині. Там познайомився з родиною, в якій троє дітей. Вони так запали йому в душу, що вирішив щотижня заїжджати до них і привозити все необхідне.

«Це приємні емоції. Знаєте, як кажуть, не можеш радість своїм дітям і онукам принести, то хоч цим діткам. Скільки буде в мене можливість, я буду допомагати їм чим зможу», – каже Володимир.

Нагадаємо, нещодавно Об’єднання українських продюсерів анонсувало два нові документальні фільми — «Маріуполь. Окупація» та «Як вижити, коли тебе вбивають». 

Фото: Обстріл Ірпеня 6 березня, коли загинули рідні Сергія Перебийноса / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1567
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду