ІМІ: Від криміналізації поширення фото чи відео «прильотів» виграють лише анонімні телеграм-канали

ІМІ: Від криміналізації поширення фото чи відео «прильотів» виграють лише анонімні телеграм-канали

9 Грудня 2022
1242
9 Грудня 2022
15:30

ІМІ: Від криміналізації поширення фото чи відео «прильотів» виграють лише анонімні телеграм-канали

1242
ІМІ: Якщо приймуть закон, традиційні медіа взагалі припинять поширювати фото й відео про війну, а весь контент і зацікавлена авдиторія перейдуть до анонімних телеграм-каналів, яких ідентифікувати неможливо.
ІМІ: Від криміналізації поширення фото чи відео «прильотів» виграють лише анонімні телеграм-канали
ІМІ: Від криміналізації поширення фото чи відео «прильотів» виграють лише анонімні телеграм-канали

Інститут масової інформації оприлюднив аналіз законопроєкту, який пропонує ввести кримінальну відповідальність за оприлюднення фото, відео чи іншої інформації про результати російських обстрілів.

Аналітики зазначають, що законопроєкт передбачає криміналізацію поширення інформації не про будь-які місця ударів, які здійснили росіяни, а про ураження «об’єктів критичної інфраструктури або будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємств, установ чи організацій», у випадку, якщо таку інформацію не поширювали у відкритому доступі уповноважені державні органи – Генштаб, Міноборони, ГУР, СБУ тощо.

В ІМІ звертають увагу, що, на відміну від спільної заяви влади та Медіаруху від 27 квітня цього року, законопроєкт не містить часового мораторію на поширення інформації про місця ударів (3 і 12 годин), після якого вона все ж стає відкритою. «Отже, навіть за поширення таких даних через день, місяць чи тиждень наставатиме відповідальність. Хоча з плином часу ймовірність дізнатися про точне місце удару для ворога зростатиме завдяки збору інформації іншими методами», — пишуть аналітики.

З такої заборони найбільше скористаються анонімні телеграм-канали, які не дотримуються домовленості між владою і журналістами і, задовольняючи людську цікавість «а куди ж там сьогодні прилетіло», заробляють собі популярність. «Депутати мають усвідомити, що своїм продуктом законотворчості вони підводять під кримінальну відповідальність саме професійних журналістів, а не анонімні телеги», — застерігають дослідники.

Крім того, щоб притягти до відповідальності за такий потенційний склад злочину, правоохоронцям потрібно буде ідентифікувати тих, хто розмістив цей контент у мережі. Це практично неможливо у випадку з анонімними телеграм-каналами чи пересічними користувачами соцмереж. Натомість правоохоронцям буде значно легше визначити порушників, якщо відповідний контент поширять медіа, адже редактори, працівники та власники медіа зазвичай є відомими.

«Отже, завдяки непродуманій ініціативі депутатів нас може чекати ситуація, коли традиційні медіа взагалі припинять поширювати фото й відео про війну. Адже законопроєкт просто скасовує роботу професійних журналістів, яка полягає в зборі, обробленні й поширенні інформації. Закликати журналістів використовувати фото пресслужб — це розписуватися в повній неповазі до журналістської професії», — вважають дослідники.

Впровадження цього закону призведе лише до збільшення популярності анонімних телеграм-каналів, частина з яких можуть адмініструватися зокрема із Росії коштом традиційних медіа. Адже в анонімних телеграм-каналах цей контент залишиться і стане ще популярнішим:

«Хто від цього всього виграє — питання риторичне. Точно не Україна. Тому що, коли падає вплив незалежних професійних медіа, й зокрема традиційної журналістики, зростає хаос і недовіра».

Нагадаємо, наприкінці листопада група народних депутатів висунула законопроєкт, що пропонує ввести кримінальну відповідальність за «несанкціоноване поширення інформації про вогневе ураження об’єктів на території України», тобто за фото, відео або іншу інформацію про результати російських обстрілів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1242
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду