Зеленський виступив у Конгресі США: «Нехай світ бачить, що Сполучені Штати тут» (ВІДЕО)

Зеленський виступив у Конгресі США: «Нехай світ бачить, що Сполучені Штати тут» (ВІДЕО)

22 Грудня 2022
4113
22 Грудня 2022
10:51

Зеленський виступив у Конгресі США: «Нехай світ бачить, що Сполучені Штати тут» (ВІДЕО)

4113
Президент попросив США збільшити військову та продовжувати фінансову підтримку України, зупинити терористичні режими Росії та Ірану і демонструвати надалі своє лідерство у вільному світі.
Зеленський виступив у Конгресі США: «Нехай світ бачить, що Сполучені Штати тут» (ВІДЕО)
Зеленський виступив у Конгресі США: «Нехай світ бачить, що Сполучені Штати тут» (ВІДЕО)

Президент Володимир Зеленський виступив з промовою в Конгресі США. Він подякував американцям за потужну підтримку України, але попросив надати більше захисного та наступального озброєння для захисту та перемоги України. Президент України заявив про потребу зупинити терористичні режими Росії та Ірану, притягнути агресора до відповідальності і закликав США й надалі демонструвати своє лідерство у вільному світі.

У Конгресі Зеленського зустріли оплесками. Він почав свій виступ з того, що звернувся з подякою до віцепрезидентки США Камали Гарріс та спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі, яка відвідувала Україну під час повномасштабної війни.

Зеленський назвав «першою спільною перемогою» вільного світу — України, Європи та Америки — те, що «ми перемогли Росію в битві за світові думки. Ми не маємо страху… Російська тиранія втратила контроль над нами і більше ніколи не впливатиме на наші думки».

Водночас він закликав «зробити все, щоб країни глобального Півдня також здобули таку перемогу». І додав, що «росіяни теж матимуть шанс на свободу лише тоді, коли вони переможуть Кремль у своїх думках». Але для цього спершу потрібно перемогти Кремль на полі битви. 

Президент подякував за всю надану допомогу, але закликав надати Україні більше гармат та снарядів.

«Ми маємо артилерію. Так. Дякую вам. Чи достатньо її? Відверто — ніПеревага окупантів в артилерії дуже відчутна. У них у рази більше снарядів, аніж у нас. Вони використовують у рази більше ракет та авіації, ніж ми коли-небудь мали. Але наші Сили оборони стоять. І ми всі пишаємося ними.

Російська тактика є примітивною. Вони випалюють усе перед собою. Вони нагнали на фронт головорізів. Вони відправляють зеків на війну. Вони кинули все проти нас так само, як свого часу інша тиранія кинула все проти вільного світу у битві в Арденнах… Ось це — лінія фронту: тиранія, яка не знає дефіциту жорстокості, проти життя вільних людей», — сказав Зеленський.

Він також наголосив на важливості надання Україні систем протиракетної оборони Patriot, про яке оголосили напередодні. «Якщо ваші "Патріоти" зупинять російський терор проти наших міст, це дасть змогу українським патріотам повною мірою працювати на захист нашої свободи», — заявив Зеленський.

Він розповів конгресменам про свою поїздку до прифронтового Бахмута напередодні і передав Конгресу український прапор від захисників.

«Минулого року там, у Бахмуті, проживало 70 000 людей... Зараз там залишилося лише кілька цивільних. Кожен сантиметр цієї землі просякнутий кров'ю... Донбас кілька разів переходив з рук у руки в запеклих і навіть рукопашних боях. Але український Донбас стоїть», — сказав він.

Президент України наголосив, що для того, щоб росіяни відійшли з-під Бахмута, потрібно більше боєприпасів, адже битва за це місто визначить, як розвиватимуться події.

Він додав, що Україна «ніколи не просила і не просить, щоби американські солдати воювали на нашій землі замість нас», і запевнив, що українські воїни можуть самі керувати американськими танками та літаками.

Зеленський закликав до продовження фінансової підтримки з боку США, звертаючись до Конгресу: «Ваші гроші — це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально».

Він також закликав членів Конгресу посилити санкції проти Росії та «притягнути до відповідальності терористів за агресію»: «Нехай держава-терорист відповідає за терор та агресію й відшкодує всі завдані війною збитки».

Він нагадав, що «у цій геноцидній війні Росія знайшла союзника — Іран, який надсилає сотні смертоносних дронів Росії. …таким чином один терорист знайшов іншого. І це питання часу, коли вони вдарять по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз. Ми маємо зробити це».

Він зазначив, що Президент США Джо Байден підтримав його мирний план з 10 пунктів, але додав, що кожен член Конгресу може допомогти в його реалізації. Президент України закликав зберігати «лідерство Америки беззастережним, двопалатним та двопартійним… Нехай світ бачить, що Сполучені Штати тут».

Зеленський заявив, що українці святкуватимуть Різдво цього року, незважаючи на звірства війни: «Можливо, зі свічками. Не тому, що так романтично. А тому, що світла не буде. Мільйони не матимуть ні опалення, ані води… Навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в себе не згасне».

Президент закінчив свою промову, сказавши, що Україна досягне «абсолютної перемоги».

«Усі українці бажають лише одного — перемоги. Ми вже побудували потужну Україну з потужними інституціями та армією разом із вами. Ми розробимо потужні безпекові гарантії для нас, для Європи, а також разом із вами ми поставимо на своє місце всіх, хто заперечує свободу. Це буде захист міжнародного правопорядку», — сказав він.

Нагадаємо, вчора, 21 грудня, президент Володимир Зеленський вирушив з офіційним візитом до Сполучених Штатів. Це перший візит українського президента за кордон з початку повномасштабної війни. У Вашингтоні Зеленський мав заплановані зустріч з американським президентом Джо Байденом та виступ у Конгресі. Очікувалось також, що в рамках візиту США офіційно оголосять про надання Україні систем ППО Patriot.

Фото: Офіс президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4113
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду