Інтерв’ю Зеленського на французькому телебаченні: краще пізно, ніж ніколи

Інтерв’ю Зеленського на французькому телебаченні: краще пізно, ніж ніколи

19 Грудня 2022
3842
19 Грудня 2022
14:00

Інтерв’ю Зеленського на французькому телебаченні: краще пізно, ніж ніколи

Оксана Мельничук
керівна партнерка Аналітичної платформи стратегічних комунікацій
3842
Розмова українського президента з ведучим Даріусом Рошбеном стала головною подією на найвпливовішому новинному каналі Франції.
Інтерв’ю Зеленського на французькому телебаченні: краще пізно, ніж ніколи
Інтерв’ю Зеленського на французькому телебаченні: краще пізно, ніж ніколи

16 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю французькому телевізійному каналу  TF1/LCI. Повну версію розмови можна подивитись тут.

Французьке телебачення очікувало на цю подію від початку великої війни. 16 грудня президент України вперше з’явився перед найбільшою телеаудиторією Франції й відповів на запитання найвідомішого ведучого  французького телебачення Даріуса Рошбена, який спеціально приїхав до Києва. Даріус Рошбен відомий своїми глибокими, відвертими запитаннями. Він завоював довіру і симпатію багатьох світових лідерів і видатних людей — від Михайла Горбачова до матері Терези. Від початку великої війни в Україні Даріус Рошбен з п’ятниці до неділі  розповідає у вечірньому праймі про Україну, про нашу незламність, мужність українців і звитягу української армії. 

У Франції ця зустріч відомого французького інтерв’юера лідерів світу з українським президентом  була більш ніж очікуваною. Після кількох висловлювань президента Франції Емманюеля Макрона щодо гарантій безпеки для Росії, незастосування відповіді на гіпотетичний ядерний удар Росії  та що «не можна принижувати Путіна» навіть французи нещадно критикували свого президента, а в повітрі застигло питання: що ж на це говорять  українці? Але після яскравої промови Макрона на конференції по енергетичній солідарності з Україною, яка відбулася в Парижі 13 грудня в присутності Олени Зеленської і прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, де президент Франції чітко окреслив свої наміри лідерства в Європі з мобілізації невідкладної допомоги для відбудови й розвитку України, підкріпивши це лідерство мільярдом євро, акценти в інтерв’ю — принаймні, щодо майбутнього, — розставили інакше.

Українській президент відкрився французам із несподіваного для них боку, буквально причарувавши їх випромінюванням життєрадісності і впевненості в українській перемозі. Зеленському був так чи інакше присвячений весь ефір — із  двадцятої години до майже першої ночі. Повну версію  інтерв'ю показували двічі. Крім того, його  розібрали на цитати з ключових питань і тепер вставляють у випуски новин як ключові меседжі: щодо ядерної і звичайної зброї, щодо звільнення Криму, відносин із Макроном, оцінки Путіна, питання депортованих дітей та необхідності створення Міжнародного спеціального трибуналу, щоб покарати винних у злочині агресії проти України.

Окрім життєво важливих меседжів, які нарешті були озвучені прямою мовою президента України в праймтаймі на найвпливовішому новинному каналі Франції, найбільше французам сподобалися слова, що гумор — це світло,  і те, що президент України, попри суворі реалії війни, випромінює жагу до життя і беззаперечну впевненість у перемозі. А його динамічні, лаконічні і чіткі відповіді, щирість та посмішка передали цю впевненість і натхнення французам.

Зазвичай стримані і подекуди консервативні аналітики й військові керівники, коментуючи це інтерв’ю в ефірі французького телебачення, кажуть: президенту України вдалося втілити те, про що говорив Чаплін у своєму «Диктаторі», закликаючи всіх  людей об’єднатися  в боротьбі із тиранією. І що він надихає на ще більшу підтримку Україні. Що тепер зрозуміло, чому українцям так важко чути заяви Макрона, і що тепер французи краще розуміють неможливість будь-яких переговорів із Путіним. І що Путін тепер виглядає ще безглуздішим на тлі такого лідера, як український президент, що до війни французи були в полоні ілюзій, уявляючи собі Путіна як світового грізного лідера, але тепер, після 10 місяців великої війни, він  самопринизився до грубого і не дуже розумного шахрая, бандита і терориста. А Зеленський, який був коміком і викликав своєю появою іронію, перетворився на справжнього лідера демократичного світу, який визначає порядок денний. Шокова для західного консервативного уявлення зміна свідомості, але краще пізніше, ніж ніколи.

Скриншот відео: Офіс Президента України/YouTube
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3842
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду