Зеленський вирушив з візитом до Вашингтона. США обіцяють надати Patriot

Зеленський вирушив з візитом до Вашингтона. США обіцяють надати Patriot

21 Грудня 2022
3928
21 Грудня 2022
09:58

Зеленський вирушив з візитом до Вашингтона. США обіцяють надати Patriot

3928
Це перший візит українського президента за кордон з початку повномасштабної війни. Зеленський зустрінеться з Байденом та виступить у Конгресі. США сьогодні мають оголосити про надання Україні систем Patriot.
Зеленський вирушив з візитом до Вашингтона. США обіцяють надати Patriot
Зеленський вирушив з візитом до Вашингтона. США обіцяють надати Patriot

Президент Володимир Зеленський вирушив з офіційним візитом до Сполучених Штатів, де має заплановану зустріч з американським президентом Джо Байденом та виступить у Конгресі. Очікується, що сьогодні в рамках візиту США офіційно оголосять про надання Україні систем ППО Patriot.

Зеленський підтвердив інформацію про неоголошений раніше візит, написавши про це у своєму твіттері.

«Вирушив до США задля зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із Джо Байденом обговоримо співпрацю України та США. Також виступлю у Конгресі та проведу низку двосторонніх зустрічей», — повідомив президент України.

Перед цим про візит Зеленського повідомляли низка американських ЗМІ з посиланням на джерела, зокрема CNN та Axios.

Йшлося про те, що Байден зустрінеться із Зеленським у Білому домі. Президент України також виступить у Конгресі. Поліція Капітолія вже посилює заходи безпеки.

Очікується, що Зеленський подякує законодавцям за мільярди доларів допомоги, яку вони надали Україні, а також пояснить, чому потрібно ще більше фінансування. Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі у листі до колег 20 грудня попросила «всіх членів бути фізично присутніми на нашій сесії в середу [21 грудня] ввечері».

CNN із посиланням на джерела, пише, що Зеленський вже на шляху до Вашингтона. Видання зазначає, що візит Зеленського до Білого дому не був остаточно узгоджений і залишається інформаційно обмеженим з міркувань безпеки.

Візит стане першою поїздкою Зеленського за межі України від початку повномасштабного російського вторгнення.

Цей візит збігається з наміром адміністрації Байдена надіслати Україні новий пакет оборонної допомоги з системами ППО Patriot.

Напередодні агентство The Associated Press із посиланням на заяви американських чиновників повідомило, що США виділять Україні військову допомогу на суму 1,8 мільярда доларів у рамках великого пакета, який вперше включатиме системи ППО Patriot і високоточні керовані бомби для винищувачів.

Американські чиновники описали деталі допомоги на умовах анонімності, оскільки вона ще не була оголошена.

Пакет допомоги, який, як очікується, буде оголошено сьогодні, 21 грудня, включатиме зброю зі складів Пентагону на 1 мільярд доларів і ще 800 мільйонів доларів через Ініціативу сприяння безпеці України, яка фінансує озброєння, боєприпаси, навчання та іншу допомогу.

AP зазначає, що невідомо, коли саме Patriot прибуде на лінію фронту в Україні, оскільки американські військові повинні спочатку навчити ЗСУ користуватися високотехнологічною системою. Як передбачається, навчання триватиме кілька тижнів.

Як пише «Ліга», неназваний офіційний представник Білого дому заявив на брифінгу, що президент Джо Байден оголосить про новий великий пакет допомоги Україні на майже два мільярди доларів сьогодні, 21 грудня.

«Він міститиме дуже важливий новий потенціал: ракетну батарею Patriot, яка стане критичним активом для захисту українського народу від варварських атак Росії на критично важливу інфраструктуру», — наголосив чиновник.

Спікер Білого дому додав, що навчання персоналу проводитиметься не в США і не в Україні, і "на це піде певний час".

Зазначимо, що 20 грудня, коли Зеленський із неанонсованим візитом відвідав прифронтовий Бахмут Донецької області, українські військові передали президенту прапор .

У вечірньому зверненні президент сказав, що бійці «попросили передати його [прапор] тим, чиї рішення дуже важливі для України».

Зеленський назвав поточний тиждень «надзвичайно важливим» для того, щоб здобути потрібну Україні підтримку. Деталей він не навів.

Фото ілюстративне: Володимир Зеленський / твіттер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3928
Читайте також
20.02.2023 11:59
Роман Мельник
«Детектор медіа»
4 558
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду