«Видаліть телеграм». «Детектор медіа» у Брюсселі

«Видаліть телеграм». «Детектор медіа» у Брюсселі

12 Грудня 2022
2773
12 Грудня 2022
13:00

«Видаліть телеграм». «Детектор медіа» у Брюсселі

2773
Виступ на конференції з протидії російській пропаганді.
«Видаліть телеграм». «Детектор медіа» у Брюсселі
«Видаліть телеграм». «Детектор медіа» у Брюсселі

Телеграм — найпопулярніше джерело новин для українців, безпечна гавань для російської пропаганди і його краще видалити зі свого телефону. Це головні тези презентації Ярослава Зубченка, оглядача «Детектора медіа», під час форуму Україна — ЄС у Брюсселі. 

Конференція з протидії російській брехні відбулася 6 грудня за організаційного сприяння Brand Ukraine та Центру європейських досліджень імені Вільфріда Мартенса в партнерстві з Міністерством закордонних справ України та Представництвом України при ЄС. Це адаптована текстова україномовна версія презентації. Відео дискусії (англійською):

«Детектор медіа» щотижня аналізує українські соціальні мережі на предмет російської дезінформації. І щотижня загальні результати майже однакові: український твітер не такий поганий. Чи принаймні був непоганим, а після приходу Маска — побачимо. Фейсбук і ютуб змушують мене втратити віру в людство, але при цьому в них є принаймні якась модерація. І далі йде телеграм — не лише найгірша із соціальних мереж, але й справжня безпечна гавань для російської дезінформації.

Чому так? Що ж, є три головні причини. 

Почнімо з анонімності. Ви можете мати успішний, мільйонний телеграм-канал, жодного разу не показавши свого реального імені, фото чи фактів біографії. Через це деякі відносно впливові українські політичні канали звучать так, наче їх називали восьмикласники, що передивилися «В означає Вендетта». Буквально — Shadow Anonymous.

Проте проблема не лише в тому, що хто завгодно може створити успішний канал. Значно гірше, що хто завгодно може вдати із себе кого завгодно. Що Росія й зробила в перші дні повномасштабного вторгнення, коли створила мережу фейкових телеграм-каналів для українських міст. Вони мімікрували під місцеві медіа і пропонували лише найкращі ідеї — на кшталт «а давайте приєднаємося до Росії, мужики?»

Друга проблема телеграма — це модерація. Чи, точніше, її відсутність. Якщо ви знаєте якогось російського пропагандиста на ім’я, то найімовірніше, що він уже забанений у фейсбуку, твітері, інстаграмі, MySpace і PlayStation Network. Але він досі активний у телеграмі. І під «активний» я маю на увазі дійсно «АКТИВНИЙ». 

Оскільки в телеграмі можна все, то російські дезінформатори обирають розпалювати геноцид, шантажувати світ ядерною зброєю, відверто брехати про Україну. 

Третя проблема — це популярність. Телеграм — це не лише найпопулярніша соцмережа / месенджер в Україні, це найпопулярніше джерело новин для українців. Звучить наче ідеальна пастка.

 

Росія використовує телеграм як зброю. Зазвичай вторгнення в іншу країну починається з ракет, за якими йдуть танки, артилерія і потім піхота. Для Росії всі ці фізичні дії були лише другою фазою повномасштабної війни, адже дезінформація, зокрема в телеграм-каналах, уже була на нашій території.

Два роки тому Служба безпеки України викрила мережу начебто українських телеграм-каналів, що насправді працювали на Росію. Вони та їм подібні займалися багатьма гидкими речами, проте мали одну головну мету: зробити так, щоб урешті українці вітали російських солдатів квітами.  

Що ж, із цією ідеєю не склалося уже в більше ніж 90 тисяч росіян. Проте телеграм-війна триває. «Детектор медіа» регулярно реєструє нові російські інформаційні операції: проти наших біженців, проти західної зброї, проти санкцій, проти викриття російських воєнних злочинів, проти українських воєнних успіхів та, звісно, трішки ядерних погроз.

Коли в мене запитують, яку одну річ пересічна людина може зробити, щоб найкраще захистити себе від російської дезінформації в Україні, я завжди відповідаю: «Якщо ми дійсно говоримо про лише одне просте рішення, то видалити телеграм зі свого смартфона». 

Також, як варіант, із телеграма можуть видалитися всі ті «хороші хлопці», заради яких українці начебто користуються цією мережею: державні чиновники, воєнні експерти, якісні медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2773
Читайте також
14.01.2023 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
14 216
17.12.2022 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
8 443
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ярік учуділ
499 дн. тому
Хрінь Не хочу витрачати час на більш детальні пояснення, за що, звісно, засуджую себе
Ярік учуділ
499 дн. тому
Хрінь Не хочу витрачати час на більш детальні пояснення, за що, звісно, засуджую себе
Noname
500 дн. тому
В так званого Суспільного мовлення теж є телеграм канали, і просто для новин, і для областей. Хай ці партнери Детектора теж спочатку видаляться.
Unknown Artist
500 дн. тому
Так видаліться самі для початку! Чому у вас досі є телеграм-канал з більше ніж 6000 підписниками? Чи знову буде "Ви не розумієте, це інше"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду