Український «Щедрик» у сторіччя прем’єри знову прозвучав у Карнеґі-Гол в Нью-Йорку (ФОТО, ВІДЕО)

Український «Щедрик» у сторіччя прем’єри знову прозвучав у Карнеґі-Гол в Нью-Йорку (ФОТО, ВІДЕО)

5 Грудня 2022
3196
5 Грудня 2022
08:59

Український «Щедрик» у сторіччя прем’єри знову прозвучав у Карнеґі-Гол в Нью-Йорку (ФОТО, ВІДЕО)

3196
На концерті презентували нову композицію на слова Жадана, а до присутніх звернулось подружжя Зеленських. Ведучими були Мартін Скорсезе та Віра Фарміґа.
Український «Щедрик» у сторіччя прем’єри знову прозвучав у Карнеґі-Гол в Нью-Йорку (ФОТО, ВІДЕО)
Український «Щедрик» у сторіччя прем’єри знову прозвучав у Карнеґі-Гол в Нью-Йорку (ФОТО, ВІДЕО)

«Щедрик» Миколи Леонтовича знову прозвучав у концертній залі Карнеґі-Гол у Нью-Йорку, де 100 років тому відбулася прем’єра цієї композиції у США. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Instagram.

«Україна пишається твором Леонтовича. Через нього ми розповідаємо світові про українську культуру та ідентичність. Це особливо важливо зараз, коли Росія намагається знищити наш народ. Саме тому вечір почався з аплодисментів військовим ЗСУ», — зазначив міністр.

На концерті з нагоди століття прем’єри «Щедрика» у США в залі та онлайн виступили Український дитячий хор «Щедрик» з Києва, український хор «Думка» з Нью-Йорка та хор «Трініті Волл-Стріт».

Ведучими були режисер Мартін Скорсезе та американська акторка українського походження Віра Фарміґа. Запрошеними гостями стали американська оперна співачка Джанай Брюґґер та українська фолк-виконавиця Марічка Марчик.

«Ми зібралися, щоб підтримати українську націю, її людей і її мистецтво. І я хочу висловити свою глибоку шану і вдячність українському народу. Вдячність, тому що кожного разу, коли хтось так мужньо протистоїть подібній надзвичайній жорстокості та невибірковому терору, він заслуговує найглибшої вдячності. Тому що вони дають нам дещо справді коштовне, що є прикладом людяності та її найкращого, яке стикається з найгіршим», — згадав у промові Мартін Скорсезе, згадавши про Леонтовича та Довженка.

Композитор Тревор Вестон представив нову композицію на вірш Сергія Жадана, написаний спеціально для цього концерту. Пролунали твори Еріка Вітакра, Леонарда Бернштейна, Валентина Сильвестрова та Джорджа Гершвіна.

Крім того, до авдиторії звернулися з відеопромовами президент Володимир Зеленський та його дружина Олена Зеленська. Участь президентського подружжя підкреслила важливість «Щедрика» для української культури, вважає міністр Кулеба.

Він наголосив, що частина коштів, зібраних з продажу квитків, піде на відбудову України у межах ініціативи United24. 

Організатори повідомляють, що концерт зібрав аншлаг у головному концертному залі Нью-Йорка – 2800 місць. Запис трансляції онлайн переглянули вже 60 тисяч людей. 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Dmytro Kuleba (@dmytro_kuleba)

Повний відеозапис концерту можна переглянути тут

«Щедрик» створив на початку XX століття український композитор Микола Леонтович на основі народної обрядової пісні дохристиянського походження.

Вперше публічно його виконав хор Київського музично-драматичного інституту імені М.В. Лисенка напередодні святкування нового 1916 року. У США пісня вперше прозвучала 1922 року під час гастролів Української республіканської капели Олександра Кошиця. 

У 1936 році американський композитор українського походження Петро Вільговський написав англійський текст до композиції «Carol of the Bells» (Колядка дзвонів). Під цією назвою українська щедрівка стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Автора композиції Миколу Леонтовича у 1921 році на Поділлі вбив працівник ЧК за нез'ясованих обставин.

Фото: Fadi Kheir

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3196
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду