Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору

Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору

2 Листопада 2022
1078
2 Листопада 2022
10:29

Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору

1078
Театр проведе відбір серед українських композиторів, а Держмистецтв вже оголосило конкурс заявок.
Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору
Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору

Під час візиту до Нью-Йорка у вересні перша леді України Олена Зеленська провела зустріч із генеральним менеджером Метрополітен-опера Пітером Гелбом. Результатом зустрічі стала домовленість про те, що Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору. Театр створить усі умови для успішної реалізації цього проєкту. Про це повідомили у Державному агентстві України з питань мистецтв та мистецької освіти. 

«Проєкт зі створення опери стане ще одним виявом солідарності театру з українським народом. Промоція української сучасної музики через замовлення творів та можливу подальшу реалізацію проєкту на сцені Метрополітен-опера є можливістю донести світові українські наративи та познайомити аудиторію з роботою митців з України», — ідеться у повідомленні.

«Зустріч із Пітером Гелбом і його дружиною Кері-Лінн Вілсон, яка започаткувала та диригує Ukrainian Freedom Orchestra, була надзвичайно натхненною, адже творче подружжя активно підтримує українську музичну культуру. Тож коли з’явилася ідея щодо спільного проєкту з нашими композиторами, радо відгукнулися. Дуже вдячна за цю підтримку й унікальну можливість – адже українські виконавці зі сцени Метрополітен-опери вже звучали, а от голос України як повноцінної опери, створеної у синергії з цим потужним театром, зазвучить уперше», – прокоментувала Олена Зеленська. Уже через місяць після зустрічі розпочалася практична реалізація домовленостей під патронатом першої леді Олени Зеленської.

Керівництво провідного театру США ще на початку повномасштабного вторгнення Росії демонструє підтримку Україні. Зокрема, там влаштовували благодійні концерти та приймали у себе українських виконавців. Саме тоді й розпочалася тісна взаємодія театру з Постійним представництвом України при ООН.

Метрополітен-опера проведе відбір серед українських композиторів, в результаті якого визначить команду композитора та лібретиста, котрі отримають замовлення на створення вокальної партитури для фортепіано. Метрополітен-опера покриє витрати на проїзд та проживання в Нью-Йорку цього творчого тандему, а також організує майстер-класи із співаками, коли буде готова вокальна партитура.

«Після обговорення з пані Зеленською та Міністерством культури України Метрополітен-опера із задоволенням розгляне кандидатури талановитих українських композиторів для написання опери на замовлення. Ми раді допомогти привернути увагу до яскравої культурної творчості української композиторської спільноти, особливо зараз, коли Україна героїчно захищає свою культурну спадщину», – відзначив Пітер Гелб.

Театр буде консультувати та працювати з композитором та лібретистом протягом усього творчого процесу, який триватиме 1-2 роки, необхідні для написання твору.

Після майстер-класу зі співаками та виконання вокальної партитури театр ухвалить рішення щодо доцільності подальшої розробки для втілення на сцені Метрополітен-опера або для театру Лінкольн-центру. У разі позитивного рішення театр запропонує фінансову угоду на повне замовлення, включаючи завершення оркестрової партитури.

Для забезпечення попереднього етапу відбору Держмистецтв оголошує open call для українських композиторів. Отримані заявки опрацюють та передадуть на розгляд театру. Подати заявку можуть усі українські композитори без винятку, які працюють у різних стилях та напрямах.

Для цього необхідно:

  • заповнити заявку;
  • надіслати приклади своїх творів (записи виконання і партитури вокальних та інструментальних творів), не більше 5 творів загалом;
  • прикріпити до форми своє творче CV та мотиваційний лист, написані англійською мовою.

Зверніть увагу, що немає жодних обмежень щодо стилістичних рішень та композиційних технік, в яких написані твори.

Заявки можуть надсилатись індивідуально або від імені творчої групи, у складі якої не більше 2 композиторів.

Дедлайн подачі заявки — 20 листопада 2022 року.

Подавати заявку потрібно за формою.

Фото: Enric Domas з Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1078
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду