В Україні презентували унікальний проєкт «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях»

В Україні презентували унікальний проєкт «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях»

24 Жовтня 2023
1401
24 Жовтня 2023
22:58

В Україні презентували унікальний проєкт «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях»

1401
До альбому ввійшло 18 відомих і знакових музичних творів сторічної боротьби українців за свою незалежність — від пісень Січових стрільців (як-от «Ой, у лузі червона калина») та героїв УПА до музики часів нинішньої російсько-української війни — композиції «Вільні люди» гурту «Без обмежень».
В Україні презентували унікальний проєкт «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях»
В Україні презентували унікальний проєкт «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях»

Відома українська співачка, мисткиня та волонтерка Анжеліка Рудницька презентує унікальний пісенний літопис «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях». Вперше історія української незламності звучатиме в піснях, зібраних в одному альбомі. Про це Анжеліка Рудницька повідомила «Детектору медіа». 

До альбому ввійшло 18 відомих і знакових музичних творів сторічної  боротьби українців за свою незалежність — від пісень Січових стрільців (як-от «Ой, у лузі червона калина») та героїв УПА до музики часів нинішньої російсько-української війни — «Вільні люди» гурту Без Обмежень.  

Ініціаторка створення пісенної збірки Анжеліка Рудницька, яка підтримує українських героїв на фронті і в тилу та постійно популяризує українське мистецтво, наголошує, що доки українські захисники боронять нашу землю і державу, митці боронять нашу культурну спадщину.  

За її словами, вони прагнуть «змінювати власну й колективну свідомість, акцентувати на силі духу та незламності українців, вмінні чинити опір ворогам. Це музика, яка надихала і надихає українців на боротьбу, є нашою культурною бронею, гуртує довкола українських цінностей та відображає одвічне прагнення нашої нації до свободи та незалежності».  

Цей проєкт — також ушанування бійців, які віддали життя за Україну, та вдячність українським героям різних поколінь, які не дали ворогам знищити нашу націю. Альбом «100ліття незламності. Історія української боротьби у піснях» підкреслює тяглість поколінь в українській музичній історії і боротьбі. 

В альбомі звучать пісні у виконанні Олега Скрипки, Анжеліки Рудницької, Арсена Мірзояна, Сергія Танчинця, сестер Тельнюк, Володимира Трача, Руслани Лоцман, Ярмака, Марії Бурмаки, Сергія Жадана та Євгена Турчинова, гуртів Нумер 482, Шабля, Шпилясті кобзарі, Без Обмежень, лауреатів Національної премії України ім. Т. Шевченка — Тараса Компаніченка і Хореї Козацької, Піккардійської терції.  

У коментарі «Детектору медіа» Рудницька зазначила, що в альбомі зібрані пісні, які передавали з уст в уста покоління українських борців, і ті пісні, що віддзеркалюють наші сьогоденні переживання.  

«Я мріяла подібний альбом створити ще після студентської Революції на граніті, яка відбулася у жовтні 1990-го, — каже мисткиня. — Потім кілька разів поверталася до цієї теми, але все не складалося саме так, як має бути. Після повномасштабного вторгнення музика боротьби стала підтримкою для українців. Її почали шукати, переспівувати. Я відчула, що нам всім потрібен пісенний літопис, бо це тяглість поколінь, це потужна енергія, це емоція, яка вже вирвалася назовні і об’єднала нас спільними переживаннями, болем, нескореністю. 

Момент, коли сила стикається із безсиллям, народжується незламність, яка гартувалася у наших жилах, у нашій пам’яті, у наших піснях століттями. Ось про що цей альбом. Щирий. Чесний. Сильний. Зворушливий. Наснажливий. Кожна пісня — це особлива історія. Кожен виконавець — той, хто не зраджував країні, а відстоював її міць. Я щаслива, що нашим глядачам це подобається. І далі буде». 

Анжеліка Рудницька додала, що наразі доступна перша частина пісенного літопису, але робота над ним продовжуватиметься, доки його кількість не досягне ста треків.  

Альбом, який уже є у вільному доступі, складається з таких композицій:  1. Хор «Територія А» — «Ой, у лузі червона калина». 2. Сестри Тельнюк — «Мої предки». 3. Без Обмежень — «Вільні люди». 4. Анжеліка Рудницька — «Країно моя». 5. Шпилясті кобзарі — «Там на горі, на Маківці». 6. Марія Бурмака — «Ми йдемо». 7. Роман Калин — «Разом нас багато». 8. Вова Гейзер і Шабля — «Браття-українці». 9. Тарас Компаніченко і Хорея Козацька — «Ми — лицарі без жаху». 10. Анжеліка Рудницька і Віталій Кириченко — «Люляй-люляй». 11. Тріо Лоцман і Козак Тарас — «Козак Визволяка». 12. Арсен Мірзоян — «Моя країна». 13. Олег Скрипка — «Батько наш — Бандера». 14. Анжеліка Рудницька і Володимир Трач — «Жито». 15. Ярмак — «Моя країна не впаде на коліна». 16. Spiv Brativ — «На кораблі». 17. Євген Турчинов і Сергій Жадан — «Діти». 18. Піккардійська терція — «Йде українське військо».

В якості бонусу для меломанів, які люблять співати, до збірки додано інструментальні версії пісень, які можна використовувати для концертів, урочистостей абсолютно легально.

Історії від учасників проєкту, які висвітлюють процес його створення, слухайте/дивіться тут. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1401
Читайте також
11.05.2023 15:21
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 972
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду