В Афганістані заборонили мовлення радіостанцій «Голос Америки» та «Радіо Свобода»

В Афганістані заборонили мовлення радіостанцій «Голос Америки» та «Радіо Свобода»

1 Грудня 2022
1139
1 Грудня 2022
20:45

В Афганістані заборонили мовлення радіостанцій «Голос Америки» та «Радіо Свобода»

1139
Редакція «Радіо Свобода» засудила дії «Талібану». Журналісти радіо «Голос Америки» наголошують: їм довіряють мільйони слухачів в усьому Афганістані.
В Афганістані заборонили мовлення радіостанцій «Голос Америки» та «Радіо Свобода»
В Афганістані заборонили мовлення радіостанцій «Голос Америки» та «Радіо Свобода»

1 грудня влада талібів оголосила про заборону мовлення радіостанцій «Голос Америки» (VOA) та афганської служби «Радіо Свобода» (RFE/RL) в Афганістані. Про це пише українська редакція «Радіо Свобода».

Журналісти «Радіо Свобода» засуджують рішення очолюваного «Талібаном» уряду Афганістану припинити трансляцію «Радіо Свобода» в 13 афганських містах. Вони пообіцяли попри заборони, продовжувати трансляцію з-за меж країни.

Як нагадали представники «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода», передачі «Радіо Азаді», як його називають у Афганістані, були невід’ємною частиною повсякденного життя в країні. «Азаді є рятівним кругом для десятків мільйонів афганців, що робить рішення «Талібану» ще більш трагічним, – сказав президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Джеймі Флай. – Наша аудиторія докладає великих зусиль, щоб знайти нас». «Радіо Свобода», за його словами, не змінюватиме свій контент для пристосування до «Талібану» і розширить можливості охоплення своєї аудиторії через інші платформи.

Як наголосили журналісти «Голосу Америки», афганські служби радіо 12 годин на день ведуть мовлення на 15 FM-каналах і двох каналах середньої хвилі (MW) на пушту та дарі. «Вперше ці радіопрограми прозвучали в 1980-х роках, а зараз радіо VOA охоплює мільйони слухачів в усьому Афганістані і мають репутацію медіа, яке поважають і якому довіряють», – йдеться в повідомленні на сайті «Голосу Америки». У березні «Талібан» припинив новинні шоу VOA Ashna TV, які транслювалися Афганським національним телебаченням, Tolo, Tolo News і Lamar протягом десяти років.

Таліби повідомили про нібито скарги на контент «Голос Америки» та «Радіо Свобода», зокрема, щодо «недотримання журналістських принципів та однобокість». Як сказав представник міністерства інформації руху «Талібан», мовлення «Радіо Азаді» зупинено у 13 містах.

В Афганістані «Азаді» і «Голос Америки» вже кілька років ведуть 24-годинне мовлення на FM у великих містах.

15 серпня 2021 року «Талібан», більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють майже весь Афганістан, окрім північної провінції Панджшер, уряд чинить тиск на незалежні ЗМІ. Чимало журналістів зазнали переслідувань або були ув’язнені, а жінкам-журналісткам заборонили працювати. Через цей тиск та економічні проблеми десятки приватних телевізійних, радіо- та друкованих засобів масової інформації припинили свою діяльність в Афганістані. За даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», 231 видання закрилося, а 6400 журналістів/ок втратили роботу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду