Журналістка Ірина Данілович заявила про тортури ФСБ

Журналістка Ірина Данілович заявила про тортури ФСБ

1 Грудня 2022
3323
1 Грудня 2022
18:20

Журналістка Ірина Данілович заявила про тортури ФСБ

3323
Після викрадення 29 квітня її утримували у підвалі будівлі Головного управління ФСБ у Криму у важких антисанітарних умовах.
Журналістка Ірина Данілович заявила про тортури ФСБ
Журналістка Ірина Данілович заявила про тортури ФСБ

Під час допитіві громадянської журналістки Ірини Данілович представники ФСБ застосовували тортури. Про це вона повідомила у міському «суді» Феодосії 30 листопада, пише сайт «Кримський процес»

За словам активістки, допити супроводжувалися не лише психологічним тиском. Її били й душили, забороняли відвідувати туалет. Через залякування вона змушена була підписати надані їй ФСБ папери і чисті бланки, після чого їй висунули обвинувачення у нібито зберіганні «вибухових речовин». До цього моменту, відзначила журналістка, таких обвинувачень не висували — весь цей час її допитували про зв'язки з українськими спецслужбами.

Як повідомив кореспондент «Кримського процесу», під час засідання було переглянуто відео з камери спостереження щодо затриманя Данілович. Після допитів журналістки її захист заявив відвід суду, побачивши в діях судді Наталі Кулінської 10 епізодів зацікавленості у результаті справи. За інформацією кореспондента «Кримського процесу», це відведення захист аргументував десятьма епізодами неправомірних або необґрунтованих дій з боку суду. Зокрема, адвокати звернули увагу на неправомірні дії щодо оголошення показань свідків та перерахували інші порушення. Серед них – відмова у допиті 15 свідків захисту, відмова у дослідженні речових доказів, бездіяльність суду при відмові свідка давати свідчення тощо. Було заслухано відомості про місце служби свідка Костянтина Високогляда, який раніше давав свідчення як «представник громадськості» та стверджував, що є самозайнятим. Як з'ясувалося, він є співробітником поліції та обіймає посаду заступника начальника відділу з міграції ОМВС Росії у Бахчисарайському районі.

Ішлося під час засідання і про обставини затриманння Данілович. На згаданому відеозаписі, який дослідили у «суді», зафіксовано, як кілька людей силою закидають громадянську журналістку до салону авто. Далі один з чоловіків пред'являє невідоме посвідчення водієві таксі, який став свідком подій, і той спішно залишає місце затримання.

У своїх свідченнях Ірина Данилович повідомила  «суд», що була викрадена на зупинці в Коктебелі співробітниками ФСБ вранці 29 квітня. Весь цей час її утримували у підвалі будівлі Головного управління ФСБ у Криму у важких антисанітарних умовах. Через тиждень їй пообіцяли, що її буде звільнено, коли під відеозапис повідомить, що не має претензій до силовиків і підпише необхідні документи.

Наступне засідання призначене на 27 грудня.  «Судом» на цей день заплановано дебати сторін, хоча формально «судове» слідство ще не закінчено.

Нагадаємо, після затримання Ірини Данілович 29 квітня у її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук. 

11 травня Кримська правозахисна група повідомила, що Ірина Данілович вже 13-ту добу перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя. Щодо викрадення громадянської журналістки українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи та  їхніх інституцій.

Російські окупанти інкримінують Данілович роботу «з вибуховими "речовинами"». Їй загрожує від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис рублів (45 тис. грн), проте вона своєї вини не визнає.

Фотоз особистого архіву Ірини Данілович 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3323
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду