Киргизстанського розслідувача та акина, який співає про розслідування, намагаються посадити за наркотики

Киргизстанського розслідувача та акина, який співає про розслідування, намагаються посадити за наркотики

23 Січня 2022
1667
23 Січня 2022
15:35

Киргизстанського розслідувача та акина, який співає про розслідування, намагаються посадити за наркотики

1667
Після резонансу в ЗМІ Болота Темірова відпустили під підписку про невиїзд.
Киргизстанського розслідувача та акина, який співає про розслідування, намагаються посадити за наркотики
Киргизстанського розслідувача та акина, який співає про розслідування, намагаються посадити за наркотики

Журналісти і депутати Киргизстану виступили на захист відомого розслідувача, YouTube блогера, автора  Temirov Live Болота Темірова та учасника його команди, акина (співця-імпровізатора з теми розслідувань) Болота Назарова. Про це повідомляє редакція «Радіо Свобода» у Киргизстані.

Болота Темірова (на фото ліворуч) відпустили під підписку про невиїзд, а Болота Назарова перевели під домашній арешт.  

Щодо журналіста порушено кримінальну справу за статтею 287 («Схиляння до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин»). Болота Назарова звинувачують у вживанні наркотиків та підозрюють за двома статтями кримінального кодексу.

Болот Теміров заявив, що ці обвинувачення сфабриковані: «Це якась гра, якесь правове беззаконня. Це реалії Киргизстану, деправоохоронні органи виконують замовлення "згори"». Наркотики, каже журналіст, їм підкинули. 

Затримали Темірова та акина Назарова напередодні, 22 січня. За словами учасника команди Temirov Live Актилека Капарова, їм повідомили, що Болот Теміров нібито примушував «якусь дівчину» до вживання «якихось засобів».

При цьому поліцейські, які затримали журналіста та Болота Назарова, представилися співробітниками служби боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС.

Ближче до півночі 22 січня Болота Темірова доставили на огляд до наркодиспансеру. Після виходу звідти у супроводі бійців спецназу Болот Темиров повідомив кореспондентові «Азаттика», що всі три аналізи на вживання марихуани, героїну та «синтетики» показали негативний результат.

З офісу відеоблогера вилучили комп'ютери. Обшук тривав кілька годин. Пізніше на пресконференції фігурант розслідування, голова ДКНБ Камчібек Ташієв, повідомив, що після перевірки техніку повернуть.

Розслідування «Як заробити 37 млн ​​сомів за два дні? Садир Жапаров та схема Ташієвих» вийшло 20 січня. У ньому журналіст підняв питання про схеми продажу мазуту та про значні заробітки. Сом – місцева валюта. Сума, про яку йдеться, становить понад 12 мільйонів гривень.

Ці гроші, як повідомляється в матеріалі, за день заробила компанія, що може бути пов'язана з Камчібеком Ташієвим, головою ДКНБ Киргизстану. Вона була посередником при експорті продукції «Киргизнафтогазу».

Кількість підписників  Temirov Live становить 26,5 тисяч. За три дні відео з розслідуванням зібрало майже 138 тисяч переглядів на YouTube.

На підтримку відеоблогерів вийшли акини. Болот Назаров виконує не просто переспіви, а оповідає про  розслідування

На захист журналіста виступили депутат Дастан Бекешев, головний редактор видання «Політклініка» Дільбар Алімова та чимало інших діячів і журналістів. Вони організували мітинги.

Колеги Болота Темірова пов’язують арешт розслідувача з його професійною діяльністю. «Я добре знайома із Болотом, - зазначила Дільбар Алімова. - Він є одним із найсильніших журналістів країни. Я не вірю, що він міг піти навіть на найменше порушення закону. Я вважаю, що це пов'язано з його діяльністю журналіста-розслідувача».

Мітинг на підтримку Болота Темірова та Болота Назарова під стінами МВС Киргизстану

41-річний Болот Теміров – відомий у Киргизстані та за його межами автор резонансних розслідувань.

Спеціалізується на виявленні корупції. Журналіст уже зазнавав переслідування. 9 січня 2020 року його побили невідомі. Той напад Теміров пов'язував зі своєю професійною діяльністю.

2021 року Державний департамент США оголосив Болота Темірова володарем нагороди «Поборник корупції». Нагороду заснували минулого року. Її вручили 12 діячам з усього світу, які протистоять злочинам.

Колаж та фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1667
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ISABELLA ETHAN
823 дн. тому
Мене звати Ізабелла Ітан, я ділюся цим у світовій мережі на основі моєї справжньої життєвої історії, я хочу, щоб світ знав про доктора. Алаба, велика людина, яка є могутньою і чесною, у мене були проблеми з чоловіком і він розлучився зі мною, просто тому, що я не мала від нього дитини після 9 років шлюбу, і я шукаю допомоги всюди, я знаю, що хтось міг би мені допомогти і подивіться саме оголошення в Інтернеті, яким поділилася жінка, яка розповідає про доктора Алабу. Щоб отримати приклад того, як він отримав від нього допомогу протягом 24 годин, я швидко зв’язався з доктором Алабою. Зразок для наслідування також сказав мені, що він допоможе мені з моєю проблемою протягом 24 годин. Я не була впевнена в його словах, поки що він повернув мого чоловіка менше ніж за 24 години, і після повернення мого чоловіка я найщасливіша жінка в світі, тепер я вагітна своїм маленьким сином, я сьогодні свідчу, тому що Я сказав доктор алаба. Модель, про яку я повідомлю світ про нього, і навіть для тих, хто потребує вирішення своїх життєвих проблем, зв'яжіться з ним сьогодні і знайдіть своє рішення за адресою: dralaba3000@gmail.com або зв'яжіться з ним у WhatsApp і Viber за цим номером: +1(425) 477-2744
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду