У Киргизстані намагаються скомпроментувати розслідувачів Темірова і Назарова

У Киргизстані намагаються скомпроментувати розслідувачів Темірова і Назарова

30 Січня 2022
2148
30 Січня 2022
15:10

У Киргизстані намагаються скомпроментувати розслідувачів Темірова і Назарова

2148
Киргизстанського розслідувача Болота Темірова та акина Болота Назарова, який співає про розслідування, до рішення суду звинуватили у вживанні та поширенні наркотиків. Також проти них ведуть кампанії із фейковими аудіо- та відеозаписами.
У Киргизстані намагаються скомпроментувати розслідувачів Темірова і Назарова
У Киргизстані намагаються скомпроментувати розслідувачів Темірова і Назарова

Все більше тиску у Киргизстані зазнають відомий журналіст-розслідувач Болот Теміров та акин-імпровізатор Болот Назаров. Про це повідомляє місцева редакція «Радіо Свобода».

Останнім часом невідомі поширюють у соціальних мережах фейкові аудіо- та відеозаписи за участі нібито Темірова і Назарова.

Тиждень тому розслідувачі заявили, що їм підкинули наркотики. Щодо журналіста порушено кримінальну справу за статтею 287 («Схиляння до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин»). Болота Назарова звинувачують у вживанні наркотиків та підозрюють за двома статтями кримінального кодексу.

24 січня міністр внутрішніх справ Улан Ніязбеков заявив, що наявність складу злочину підтвердилася.

«Усі необхідні експертизи проведено, — повідомив міністр. — Слідство вестиметься справедливо й у межах законодавства. За його перебігом я стежитиму особисто. Хочу зазначити, що мене засмучує вживання наркотиків публічними, прогресивними суспільними діячами, які ще й схиляють до цього інших».

Журналісти та активісти Киргизстану вважають ці дії частиною переслідування Темірова і Назарова за оприлюднення схем заробітку компанії, до якої може бути причетний Камчібек Ташієв, голова ДКНБ Киргизстану. 

На даний час відео розслідування «Як заробити 37 млн ​​сомів за два дні? Садир Жапаров та схема Ташієвих» на YouTube переглянуло 196,865 осіб.

Медіаексперт Айбек Турдалієв вказує на те, що згідно Конституції президент Киргизстану мав висловитися проти втручання у особисте життя громадян та захистити їхні права. Особливо у світлі того, що до винесення рішення суду розслідувачів не мали би публічно звинувачувати у злочинах, пов'язаних із наркотиками.

«Наші суди ніколи не були незалежними, і можна вже зараз уявити, чим закінчиться ця справа. Технологія очорнення неугодних владі людей анітрохи не змінилася. Стеженням за людьми, прослуховуванням їхніх розмов ніхто, крім силовиків, не займається», — сказав, зокрема, пан Турдалієв.

Болот Теміров також вважає, що чорну кампанію проти нього організували після відеостеження та завдяки «роботі з конфіскованими час обшуку комп'ютерами».

«З відео, що поширюється, зрозуміло, що це прослуховування моїх особистих розмов по телефону, —  сказав журналіст. — Крім того, у моїй квартирі знайшли обладнання для відеостеження. Ось звідти й взяли аудіозаписи. А документи — із вилучених у нас комп'ютерів. Я очікував чогось подібного. Але не думав, що наша влада настільки низько впала у моральному плані».

Нагадаємо, вперше затримали розслідувачів 22 січня.

41-річний Болот Теміров – відомий у Киргизстані та за його межами автор резонансних розслідувань.

Спеціалізується на виявленні корупції. Журналіст уже зазнавав переслідування. 9 січня 2020 року його побили невідомі. Той напад Теміров пов'язував зі своєю професійною діяльністю.

2021 року Державний департамент США оголосив Болота Темірова володарем нагороди «Поборник корупції». Нагороду заснували минулого року. Її вручили 12 діячам з усього світу, які протистоять злочинам.

Акин Болот Назаров виконує не просто переспіви, а оповідає про розслідування під відеоряд з графіками та документами корупційно-родинних схем. У 2017 році він став переможцем конкурсу молодих акимів «Жаш тандай».

Колаж: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2148
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду