detector.media
27.11.2022 18:53
Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви
Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви
Сам він вважає це кримінальним переслідуванням через його професійну діяльність. Захист Темірова вважає рішення суду правовим свавіллям.

Міський суд Бішкека ухвалив рішення депортувати до Москви журналіста-розслідувача Болота Темірова, пише «Радіо Свобода». В інтерв'ю каналу «Настоящее время» журналіст розповів, що зараз він перебуває у матері в Москві та планує продовжити захищати свої права

Рішення про депортацію було прийнято під час розгляду справи про нібито «підробку військового квитка та виготовлення наркотиків без мети збуту».

Теміров, виступаючи у суді, назвав справу «замовленням влади». Адвокати Темірова наполягали на його повному виправданні через відсутність складу злочину. Журналіста силою вивели із зали суду. До аеропорту журналіста відвезли шестеро чоловіків, і він вилетів до Москви. На одному із засідань суду Болот Теміров розповів, що, крім паспорта Киргизстану, у нього є і російський паспорт.

Нагадаємо, кримінальну справу щодо засновника Youtube-каналу Temirov LIVE Болота Темірова було порушено наприкінці січня цього року. Його та акина-імпровізатора Болота Назарова звинувачували  за статтею 287 («Схиляння до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин»). Розслідувачі заявили, що наркотики їм підкинули. Після цього вони зазнали переслідувань соцмережах, де невідомі поширювали сфальсифіковані аудіозаписи з компроматом на Темірова. Журналісти Киргизстану назвали це помстою за оприлюднення схем заробітку компанії, до якої може бути причетний глава МНС Киргизії Камчібек Ташієв

У квітні цього року Temirov LIVE випустив нове розслідування щодо участі дітей Ташієва у державних тендерах. Після чого стало відомо про порушення нових кримінальних справ стосовно Болота Темірова за статтями про підробку документів та про незаконний перетин кордону. У травні киргизький паспорт Темірова анулювали.

Наприкінці вересня Темірова визнали винним у справі про підробку військового квитка, за допомогою якого, як вважають слідчі, журналіст нібито «незаконно» отримав паспорт Киргизстану. При цьому його виправдали у справі про наркотики. Суддя також визнав, що термін давності щодо епізоду про підробку документів минув, тому покарання до Темірова застосовувати не мали.

Фото: Fergana News

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY