Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

23 Листопада 2022
1270
23 Листопада 2022
13:22

Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

1270
Євродепутати закликали ЄС до всеосяжної міжнародної ізоляції Росії.
Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму
Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

У середу, 23 листопада, Європарламент підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Як повідомляє «Європейська правда», відповідну резолюцію підтримали 494 європарламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.

Європарламент визнав, що Росія здійснює невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру України, в результаті чого загинули тисячі людей. На окупованих територіях росіяни проводять «страти без суду і слідства, здійснюють викрадення, сексуальне насильство, катування та інші звірства». У резолюції згадано про масові вбивства в Бучі, Ірпені, Ізюмі та Лимані, а також напади на маріупольський театр та залізничний вокзал Краматорська.

Автори резолюції стверджують, що Росія порушує принципи Статуту ООН, спричинила гуманітарну кризу в Маріуполі та зруйнувала 95% міста, перекриває доступ українців до газу, електроенергії, води та інтернету, а також до основних товарів і послуг.

«Європарламент наголошує, що цілеспрямовані напади та звірства, здійснювані Російською Федерацією проти цивільного населення України, руйнування цивільної інфраструктури та інші серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права становлять акти терору проти українського населення та є воєнними злочинами; висловлює своє беззастережне обурення і засуджує ці напади і звірства та інші акти, які Росія вчиняє для досягнення своїх деструктивних політичних цілей в Україні та на території інших країн; у світлі вищезазначеного визнає Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму», — йдеться у тексті резолюції.

Європарламент закликав ЄС розробити правову базу для визначення держав-спонсорів тероризму та закликав Раду ЄС розглянути питання про внесення Росії до європейського списку держав-спонсорів тероризму.

Крім того, євродепутати закликали ЄС та його держави-членів до всеосяжної міжнародної ізоляції Росії, зокрема у міжнародних організаціях, таких як Рада Безпеки ООН. Європарламент закликав країни ЄС утриматися від проведення будь-яких офіційних заходів на території Росії.

Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Європарламенту та заявив, що «Росію необхідно ізолювати на всіх рівнях і притягнути до відповідальності, щоб покласти край її багаторічній політиці тероризму в Україні та світі».

Агенція Reuters зазначає, що резолюція Європарламенту має здебільшого символічний характер, оскільки «в ЄС немає законодавчої бази для її імплементації».

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, в якій Росія названа терористичним режимом. Резолюція була ухвалена одностайно, за неї проголосували 99 депутатів, присутніх у залі, один утримався.

На визнанні Росії державою-спонсором тероризму наполягають Україна та низка європейських країн.

Зокрема, 10 травня Сейм Литви одноголосно підтримав резолюцію щодо визнання Росії державою-терористом, яка намагається знищити українську націю. 

18 жовтня парламент Естонії підтримав резолюцію про визнання Росії терористичним режимом.

26 жовтня верхня палата парламенту Польщі визнала владу Росії терористичним режимом. 

15 листопада нижня палата парламенту Чехії визнала чинний режим у Росії терористичним.

Однак президент США Джо Байден раніше заявляв, що Росію не слід визнавати державою-спонсором тероризму. 

США визнали державами-спонсорами тероризму Кубу, КНДР, Сирію, Іран. Відповідне рішення ухвалює держсекретар США. У разі визнання Росії державою-спонсором тероризму на Москву мають бути накладені ще більші обмеження, зокрема заборона експорту та продажу продукції оборонного призначення, контроль над експортом товарів подвійного призначення, потужні фінансові обмеження. Водночас Росія погрожує, що таке рішення США призведе до розірвання зв'язків між Москвою та Вашингтоном.

Фото: Martin Schulz/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду